Okolina

Pratite nas na Google news

Ledenjak se otopio da osigura pitku vodu za cijelu državu

Ledenjak se otopio da osigura pitku vodu za cijelu državu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ledenjak se otopio da osigura pitku vodu cijeloj državi
N.N.

Ledenjak Brewster na Novom Zelandu otopio se u protekle tri godine dovoljno da za taj period osigura pitku vodu cijelom stanovništvu te države, objavio je danas jedan od vodećih istraživačkih instituta.

Naučnici procjenjuju da je Brewster na Južnom ostrvu Novog Zelanda izgubio 13 miliina kubnih metara leda od 2016. do 2019., objavio je Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja (NIWA).

Klimatolog Endrju Lorej rekao je da su Južne Alpe (planinski lanac Novog Zelanda) izgubile 15,9 biliona litara vode u 40 godina.

NIWA vjeruje da je riječ o količini koja bi pokrila potrebe Novozelanđana za pitkom vodom u 40 godina.

Posebno ugroženi manji ledenjaci

Svake godine znanstvenici iz NIWA provode krajem ljeta snimanje ledenog pokrova na više od 50 novozelandskih ledenjaka.

Lorej je kazao da je pronađeno više snijega na ledenjacima ove godine nego u prethodne dvije, ali je upozorio da se to nikako ne može smatrati nekim oblikom oporavka.

Trebalo bi barem 20 do 30 godina kao što je bila ova "da počnemo tek razmišljati o tome može li se nedavno pretrpljena šteta početi popravljati", rekao je.

Štete koje su pretrpjeli manji ledenjaci od 2018. i 2019. ugrozili su ih do te mjere da im prijeti nestanak, kaže Lorej.

Toplinski valovi i rekordne visoke temperature nanose težak udarac ledenom pokrovu, a pepeo zbog požara u australijskoj divljini "zacrnio" je ledenjake, apsorbovao sunčevo zračenje i povećao potencijal za topljenje leda, upozorio je.

Oko 30 odsto ledenog obima Južnih Alpa, a to je oko 15,9 biliona litara vode, izgubljeno je otkako su počela praćenja 70-ih godina, kaže Lorej.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije