Okolina

Lovci na viruse u kineskim pećinama sprečavaju nove pandemije

Lovci na viruse u kineskim pećinama sprečavaju nove pandemije
Foto: N.N. | Lovci na viruse u kineskim pećinama sprečavaju nove pandemije

Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slijepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i spriječili nove velike pandemije.

Piter Dažak, koji je lovac na viruse već 10 godina, kaže da je do sada u više od 20 zemalja identifikovano oko 500 novih korona virusa, na osnovu 15.000 uzoraka uzetih sa slijepih miševa, a da je onaj uzet 2013. iz jedne pećine u Kini mogući predak kovida-19.

Dažak, koji je predsjednik EkoHealth Aliance, američke nevladine organizacije specijalizovane za otkrivanje novih virusa i prevenciju pandemija, dodaje da se otkrića prenose u otvorenu biblioteku svih poznatih virusa koji napadaju životinje, prenosi CNN.

Na osnovu tih informacija, kako navodi, naučnici mogu da predvide za koje je sojeve najverovatnije da će preći na ljude i na da taj način pripreme svet na nove pandemije kao što je aktuelna panedmija kovida-19.

Cilj istraživanja je da se novi virusi koji napadaju životinje, uključujući korona viruse, identifikuju pre nego što pređu na čovjeka.

Dažek procjenjuje da slijepi miševi nose do 15.000 korona virusa, od kojih je do sada poznato samo nekoliko stotina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije