Okolina

Malo poznati Sporazum o energentskom poglavlju prijetnja pariskom?

Malo poznati Sporazum o energentskom poglavlju prijetnja pariskom?
Foto: Pixabay/Max Gössler | Malo poznati Sporazum o energentskom poglavlju prijetnja pariskom?
Tanjug

LONDON - Aktivisti upozoravaju da malo poznati Sporazum o energetskom poglavlju (ECT) predstavlja realnu prijetnju Sporazumu o klimatskim promjenama iz Pariza u vrijeme kada države počinju da postepeno ukidaju fosilna goriva, piše britanski dnevnik "Gardijan".

Prema podacima u koje je "Gardijan" imao uvid vidi se porast broja sudskih tužbi na osnovu ECT, međunarodnog dogovora koji omogućava energetskim korporacijama da tuže administracije zbog poteza usljed kojih gube profit.

Investitori u ugalj i naftu već su tužili razne vlade i potražuju nekoliko milijardi evra odštete za izgubljene prihode zbog promjene energetske politike.

List navodi da je jedan od primjera njemačka energetska kompanija "RVE" koja je tužila Holandiju i potražuje 1,4 milijarde evra odštete zbog planova da postepeno prekine eksploataciju uglja, dok je firma "Rokhoper eksplorejšen" tužila italijansku Vladu jer im je zabranila nova bušenja u blizini obala.

"To je prava prijetnja Sporazumu iz Pariza, možda i najveća za koju znam. Prema Sporazumu predviđena je dekarbonizacija u ovoj deceniji prije 2030. godine", rekla je bivši službenik sekretarijara ECB Jamina Saheb koja je dala otkaz 2018. godine kako bi javnost upoznala sa ovim problemom.

Prema njenim pretpostavkama, strani investitori mogli bi da tuže administracije za 1,3 biliona evra do 2050. godine i da traže odštetu za prerano gašanje naftnih, gasnih i postrojenja na ugalj.

Ona je naglasila da bi odšteta kompanijama bila isplaćena iz državnih budžeta, zbog čega bi administracije imale mnogo manje novca za nove tehnologije i te isplate mogu da ugroze prelazak na čistije energente.

ECT je potpisan 1994. godine i osmišljen je radi zaštite zapadnih kompanija koje investiraju u bivše sovjetske republike bogate naftom i gasom. Samo strani investitori, ne domaći mogu da koriste sistem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije