Okolina

Pratite nas na Google news

Manje delfina, više smeća u Crnom moru

Manje delfina, više smeća u Crnom moru
Foto: Pixabay | Manje delfina, više smeća u Crnom moru
Tanjug

Vazdušnim nadzorom Crnog mora, pod nazivom "Let sa delfinima", prvim u posljednjih 40 godina, ustanovljeno je smanjenje broja delfina u grupama i značajno povećanje količine smeća, saopštio je danas Međunarodni ekološki fond "Čista mora".

"Prema prvim rezultatima vazdušnog nadzora, sprovedenog u septembru iznad većeg dijela Crnog mora kraj obala Kavkaza, od Kerčkog moreuza do Adlera, broj delfina u posmatranim grupama se znatno smanjio sa nekoliko stotina do najviše 37 životinja u grupi. Istovremeno, količina morskog otpada je porasla", navodi se u saopštenju.

Zamjenik generalnog direktora organizacije Ana Subotina rekla je za Tass da je glavni uzrok smanjenja broja delfina migracija izvora hrane, jer su se mnoge vrste ribe, glavne stavke u ishrani delfina, preselile u druge dijelove Crnog mora.

Ona je najavila da će biti sprovedeno posebno sveobuhvatno istraživanje kako bi za to bili utvrđeni razlozi i dodala da je rusko Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije pristalo da podrži projekat.

"Rusija se prvi put pridružila projektu dvije evropske organizacije. Projektom će biti utvrđen program za posmatranje Crnog mora, proučavaće sve vrste morske populacije - različite vrste riba i sisara, kao i stanje vode i morskog dna. Tek poslije toga biće moguće da se odluči koje mjere treba preduzeti", rekla je Subotina.

Istraživačka ekspedicija "Let sa delfinima: identifikovala je porast koločine smeća, kako individualnih objekata, kao što su konopci, bove, ribarske mreže i plastični objekti, tako i oko 200 ostrva od smeća.

"Na sreću, nema džinovskih ostrva smeća kao što su ona u Tihom okeanu, ali treba razmislitio ovome jer je uklanjanje smeća na otvorenom moru skup proces", kaže generalni direktor "Čistih mora" Vasilij Bogoslovski.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije