Okolina

Mask nudi 100 miliona za najbolju tehnologiju "hvatanja ugljenika"

Mask nudi 100 miliona za najbolju tehnologiju "hvatanja ugljenika"
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Mask nudi 100 miliona za najbolju tehnologiju "hvatanja ugljenika"

Šef Tesla Motorsa Ilon Mask je u četvrtak na Twitteru obećao 100 milona dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen-dioksida.

Hvatanje emisija koje zagrijavaju planetu postaje kritični dio mnogih planova u borbi protiv klimatskih promjena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u tehnologiji, s naporima usmjerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljenika iz vazduha.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primjeni tehnologije za hvatanje ugljenika ako zemlje žele postići ciljeve neto emisije gasova na nulu.

"Doniram 100 miliona dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljenika", napisao je Mask u tvitu, nakon kojeg je uslijedio drugi u kojem je obećao više detalja iduće sedmice.

Suosnivač kompanije PayPal, koju je prodao, Mask danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu. Osim Tesle, na čelu je kompanija SpaceX i Neuralink, start-upa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsjednik Džo Bajden obećao je da će ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljenika kao dio svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promjena.

(Tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije