Okolina

Mask sponzoriše takmičenje: Pobjedniku - 50 miliona dolara

Mask sponzoriše takmičenje: Pobjedniku - 50 miliona dolara
Foto: Arhiva | Mask sponzoriše takmičenje: Pobjedniku - 50 miliona dolara
N.N.

Takmičenje "XPRIZE Carbon Removal" počinje na Dan planete Zemlje i trajaće četiri godine.

U prvoj fazi će biti odabrano 15 timova s najboljim rješenjima i sljeduje im po milion dolara. Za najuspješniju demonstraciju u punom obimu namijenjeno je 50 miliona dolara koje je obećao Ilon Mask.

Mask se nije šalio kada je tvitovao da će sa ukupno sto miliona dolara nagraditi najbolje projekte za prikupljanje i skladištenje ugljen-dioksida.

Eksprajz (XPRIZE) je saopštio da je cilj takmičenja, koje zajedno sa svojom fondacijom sponzoriše Ilon Mask, generalni direktor Tesle, Spejs eksa, Neuralinka i Boring koa, da se podstaknu efikasna rješenja za dostizanje zamišljene stope uklanjanja ugljenika od deset gigatona godišnje do 2050. godine i da im se pomogne da uvećaju kapacitet.

Ta neprofitna organizacija je najavila početak konkursa za Dan planete Zemlje, 22. aprila, i dodala da će pobjednici biti izabrani četiri godine kasnije. Poslije prvih 18 mjeseci takmičenja "XPRIZE Carbon Removal", biće odabrano 15 najuspješnijih timova i svaki dobija milion dolara. Osim toga, studentskim timovima biće isplaćeno 25 školarina od po 200.000 dolara, prenosi Balkan Green Energy News.

Odabrani timovi će dobiti pomoć u prikupljanju sredstava

Majlston avords (Milestone Awards) je zadužen da pokrene prikupljanje sredstava za njihove operativne budžete, da bi mogli da predstave projekat u punom obimu. Glavna nagrada je 50 miliona dolara, a preostaje 20, odnosno 10 miliona za drugo i treće mjesto.

"Želimo da ostvarimo istinski značajan uticaj i smanjenje ispuštenog ugljenika, a ne ugljeničnu neutralnost. Krajnji cilj je izvlačenje ugljenika koje će moći da se proširi u opsegu i da se izmjeri 'troškovima po toni uz uračunavanje svih faktora', što uključuje uticaj na životnu sredinu. Ovo nije takmičenje u teoriji; želimo timove koji će izgraditi stvarne sisteme koji mogu da ostvare mjerljivi uticaj i da se uvećaju do nivoa od jedne gigatone. Po bilo koju cijenu. Vrijeme je dragocjeno", izjavio je Mask.

Ugljen-dioksid mora da se uskladišti na barem sto godina.

Organizatori su naveli da preduzetnici, naučnici i inženjeri treba da demonstriraju rigorozan, potvrđen model za povećanje dometa svog rješenja za sklanjanje jedne tone ugljen-dioksida na dan kao i mogućnost da se na ekonomičan način proširi na nivo u gigatonama. Sadnja drveća nije dovoljna da se pokrije rastuća količina ugljenika, tako da je potrebna radikalna inovacija da bi se rast temperature sa predindustrijskih nivoa ograničio na najviše 1,5 stepen Celzijusa, ili barem na dva stepena, naglasili su.

"Očekujemo da vidimo pristupe među kojima su konstruisanje sistema za direktno izvlačenje iz vazduha ili mineralizaciju i ubrzanje eluvijalnog procesa te prirodna rješenja zasnovana na biljkama i drveću ili rješenja usredsrijeđena na okeane", kazala je generalna direktorka Eksprajza Anušeh Ansari.

Timovi mogu da odaberu i prijave prirodna rješenja, inženjering ili hibridne varijante. Među kriterijumima je i dužina perioda tokom kojeg će ugljenik biti zarobljen. Poželjno je da to bude najmanje sto godina. Ugljen-dioksid mora da se direktno izvuče iz atmosfere ili mora i zaključa na održiv način i bez posljedica po životnu sredinu.

Eksprajz je napomenuo da je ideja za ovakvo takmičenje pokrenuta u oktobru 2019. u okviru njegovog godišnjeg programa "Visioneering".

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije