Okolina

Mediteran se priprema za novi pakao

Mediteran se priprema za novi pakao
Foto: Pixabay | Mediteran se priprema za novi pakao

Živa u termometru ovih bi se dana u Grčkoj mogla popeti na vrtoglavih 45 stepeni, čime bi ova sedmica mogla postati jedan od najtoplijih u posljednjih pet decenija mjerenja ljetnih temperatura u toj zemlji.

Grčka je, naime, samo jedna od zemalja koja se posljednjih dana bori s ekstremnim vremenskim uslovima do kojih je došlo zbog tzv. „toplinske kupole”. S nezapamćenim se vrućinama ove sedmice bore se i druge mediteranske zemlje poput Italije, Španije i Turske, dok je u SAD-u i Kini izmjereno čak 50 stepeni.

Meteorološki stručnjaci upozoravaju da bi ovo mogao biti najgori toplotni udar od 1987., kada je stotinak ljudi preminulo od posljedica ekstremnih vrućina.

Građani se pozivaju na dodatan oprez, izbjegavanje sunca, pojačanu hidrataciju, no ono što posebno zabrinjava jest činjenica da se vatrogasci u Grčkoj paralelno bore s nekoliko vatrenih stihija nad kojima se zbog neprestane promjene smjera vjetra, nikako ne može uspostaviti kontrola.

Požarima najpogođenije područje trenutno je regija zapadne Atike, koja se nalazi nedaleko od Atene, a stihije se šire i jugom Peloponeza, Lakonijom te otokom Rodosom.

Na posljednjoj konferenciji za novinare, glasnogovornik grčke vatrogasne službe Jnis Artopoios izjavio je kako se njegove jedinice trenutno bore sa čak 62 požara diljem zemlje. Prema njemu, ekstremne su vrućine stvorile „dinamično okruženje” koje je izuzetno povoljno za rapidno širenje stihije.

"Teškim vremenima još uvijek se ne nazire kraj", upozorio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, dodavši kako je pred njima još uvijek toplotni udar koji će maksimalno opteretiti vatrogasne kapacitete.

Požari u Grčkoj još uvijek nisu odnijeli ljudske žrtve, ali se među građanima i brojnim turistima počela širiti panika.

Brojne su zemlje Grčkoj ponudile ruku pomoći; Italija, Francuska i Izrael na raspolaganje su dali svoje kanadere, dok su Poljska, Slovačka, Rumunija i Bugarska mobilizirale više od 200 vatrogasaca, prenosi Jutarnji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije