Okolina

Milion KM za čistiji vazduh i energetsku efikasnost u TK

Milion KM za čistiji vazduh i energetsku efikasnost u TK
Foto: N.N. | Milion KM za čistiji vazduh i energetsku efikasnost u TK

U okviru projekta "Kantonalni zeleni plan - Dekarbonizacija industrijskog i stambenog sektora" Tuzlanski kanton dobit će milion maraka za mala i srednja preduzeća, obrte i fizičke osobe.

To je najavljeno danas nakon sastanka predstavnika Vlade TK i UNDP-a.

Kako su kazali iz UNDP-a, osigurana su nova sredstva za ovaj kanton u vrijednosti od milion KM.

"Radi se o programu kojim ćemo za 100 domaćinstava i 15 MSP i obrta sufinansirati mjere dekarbonizacije i energijske efikasnosti", kazao je Elvir  Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Mjere dekarbonizacije podrazumijevaju smanjenje zagađenosti zraka, a energetske efikasnosti ugradnju toplotne fasade, zamjenu prozora i vrata, zamjenu sistema grijanja obnovljivim izvorima energije i drugo.

Za razliku od dosadašnjih programa pomoći, ovim novim će biti obuhvaćeni i obrtnici.

Javni poziv za realizaciju ovih sredstava trebalo je da bude objavljen do kraja godine, ali će zbog određenih procedura UNDP-a taj termin biti prolongiran za početak naredne.

"Radi se o prvom projektu ovog tipa koji realiziramo u Bosni i Hercegovini, a koji bi trebalo da bude model po kojem će se slični projekti realizirati i u drugim sredinama. Zbog kvalitetnije pripreme potrebno nam je neko kraće vrijeme. Imajući u vidu da trenutno izlazimo iz ove građevinske sezone, smatramo da ćemo sve pripreme okončati do kraja zime, tako da javni poziv objavimo prije početka naredne građevinske sezone", kazao je  Siniša Rodić, menadžer programa za ublažavanje klimatskih promjena UNDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije