Okolina

Mirjanić: Zelena energija - energija budućnosti

Mirjanić: Zelena energija - energija budućnosti
Foto: Srna | Mirjanić: Zelena energija - energija budućnosti

BANJALUKA - Republika Srpska je zainteresovana za saradnju sa Akademijom nauka Češke i institucijama koje se bave obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom, rekao je danas potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske (ANURS) Dragoljub Mirjanić.

Nakon okruglog stola o temi "Materijali i tehnologije za zelenu energiju", na kojem su predavači iz Češke predstavili svoje radove iz te oblasti, Mirjanić je rekao da je zelena energija - energija budućnosti i da su sa kolegama razmijenili mišljenja u nadi da će koncipirati moguće vidove saradnje u toj oblasti.

"Pokazali smo naša istraživanja i laboratoriju za solarnu energetiku, kao i nove eksperimente koje radimo na mjerenju efikasnosti solarnih panela u Republici Srpskoj", rekao je Mirjanić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je to prva laboratorija u kojoj je moguće mjeriti efikasnost solarnih panela, uz napomenu da se danas u cijelom svjetu traga za dobijanjem što efikasnijih solarnih ćelija.

Mirjanić je istakao da je razgovarano o saradnji u oblasti solarne energetike, ističući da za to postoje određeni kapaciteti u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je cilj što više sunčeve energije pretvoriti u električnu i dodao da se to može realizovati uz pomoć adekvatnih solarnih panela, odnosno solarnih ćelija koje imaju što veću efikasnost.

"Interesantno je da u Češkoj postoje kompanije koje proizvode solarne panele i solarne materijale za solarnu energetiku", rekao je Mirjanić.

Predstavnik Univerziteta Zapadne Bohemije profesor Jiri Viskočil izjavio je da treba da nastave zajedno da pokreću nove projekte u ekološkoj tehnologiji i daju šansu mladima da rade sa njima i da se uspostavi novi vid saradnje Češke i Srpske.

Okruglom stolu "Materijali i tehnologije za zelenu energiju" održanom u ANURS prisustvovao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Srpske Miodrag Peranović, akademik Češke akademije nauka Antonino Fejfar, te delegacija naučnika iz Češke.

Okruglom stolu prethodio je prijem češke delegacije kod predsjednika ANURS Rajka Kuzmanovića, kojem je prisustvovao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije