Okolina

Misterija ekološke katastrofe, surferi prijavili da ih peku oči

Misterija ekološke katastrofe, surferi prijavili da ih peku oči
Foto: N.N. | Misterija ekološke katastrofe, surferi prijavili da ih peku oči

Gotovo sav život morskog dna u vodama na ruskoj pacifičkoj obali Kamčatke, umro je iz nerazjašnjenih razloga, naveli su naučnici u utorak.

Fotografije i snimci na kojima se vidi na stotine mrtvih hobotnica, veliki riba, morskih ježeva i rakova na plaži Kalaktirski postali su viralni tokom vikenda, a ekolozi danima govore o ekološkoj katastrofi.

Guverner Kamčatke Vladimir Solodov rekao je da vlasti razmatraju da li je uzrok katastrofe vještačko zagađenje, prirodna pojava ili zemljotres povezan sa vulkanom, piše "The Moscow Times".

Čak 95 odsto morskog života, duž morskog dna u zalivu Avaša, je ubijeno, rekli su naučnici Solodovu nakon ekspedicije na to područje radi prikupljanja uzoraka vode, potrage za mrtvim divljim životinjama i sprovođenja istraživanja.

"Na obali takođe nismo našli pronašli velike mrtve morske životinje ili ptice. Međutim, prilikom ronjenja otkrili smo da postoji masovna smrt bentosa (organizama koji žive na dnu) na dubinama od 10 do 15 metara, 95 odsto je mrtvo. Neke velike ribe, škampi i rakovi su preživeli, alu u vrlo malom broju",  naveo je naučnik Ivan Usatov.

Naučnici iz rezervata prirode Kronotski, Istraživačkog instituta za ribarstvo i okeanografiju Kamčatke i ogranka Tihookeanskog instituta za geografiju upozorili su Solodova da će smrt svih organizama takođe ubiti životinje koje se na njih oslanjaju za hranu.

"Poslije ovog zarona mogu da potvrdim da postoji ekološka katastrofa. Ekosistem je znatno potkopan i to će imati dugoročne posledice, jer je sve u prirodi međusobno povezano", rekao je podvodni fotograf Aleksandar Korobok, koji je učestvovao u ekspediciji, dodajući da je poslije ronjenja doživio hemijske opekotine.

Naučnici su rekli da vjeruju da je kontaminirano područje mnogo veće od dijelova koje su pregledali.

Osniva se posebna komisija koja će ispitati vode u blizini vojnih poligona Kozelski i Rdiginski kako bi se utvrdilo da li je curenje pesticida izazvalo masovnu smrt.

Lokalni surferi i plivači prvi put su primijetili potencijalni problem prije tri nedjelje kada su prijavili da imaju bolove u očima, u grlu, da povraćaju i imaju groznicu nakon ulaska u vodu.

Organizacija "Grinpis" je navela da su testovi uzoraka vode sa plaže pokazali nivo petroleja četiri puta veći od normalnog, a nivo toksičnog organskog jedinjenja fenol 2,5 puta veći od uobičajenog.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije