Okolina

NASA: Led na Grenlandu može podići nivo mora za 7,5 metara

NASA: Led na Grenlandu može podići nivo mora za 7,5 metara
Foto: Ilustracija | NASA: Led na Grenlandu može podići nivo mora za 7,5 metara
N.N.

Pedeset godina nakon slijetanja na Mjesec američka svemirska agencija NASA sve više okreće svoj fokus.

Naime, mnogi smatraju da je od istraživanja Marsa u ovom periodu važnije proučavanje ključnih dijelova klimatskog sistema planeta Zemlje. Povećan je budžet NASA-inog odjela za naučno proučavanje Zemlje, a pripremaju se još najmanje dva nova satelita za te svrhe.

Povećano zanimanje svemirskih naučnika za atmosferske prilike matične planete uopšte ne čudi, s obzirom na to da se samo na Grenlandu otopilo 12,5 milijardi tona leda u jednom jedinom danu. Tako je 2. avgust ovoga ljeta ušao u istoriju jer se radi o datumu najvećeg ikad zabilježenog gubitka ledenog pokrova, što se dogodilo usljed velikog vala vrućine koji je pogodio SAD i Evropu.

U malenom selu Kulusuk na Grenlandu NASA je postavila bazu za svoj naučni program OMG (Oceans Melting Greenland - Oceani tope Grenland). NASA-ini okeanografi tamo istražuju ne samo koliko povišene temperature vazhuha utiču na rastapanje ledenog pokrova nego i kakav uticaj ima na to sve topliji okean koji odozdo otapa led.

"Na Grenlandu ima dovoljno leda da podigne nivo mora za 7,5 metara, što je golema količina leda i to bi bilo razarajuće za obalna područja širom planete", kazao je za CNN okeanograf Džoš Vilis, koji vodi program OMG, te dodao:

"Trebali bismo se već povlačiti s obale ako ćemo se suočiti s toliko izgubljenih metara u sljedećem vijeku ili dva. Grenland ima utocaj na cijelu planetu jer milijarde tona leda koje se tamo otope podižu nivo mora u Australiji, Aziji, SAD-u, Evropi... Svi smo mi povezani istim oceanom", kazao je Vilis.

Naučnike NASA zabrinjava snažan uticaj sve toplije morske vode na glečere. Na primjer, na jednom od najvećih grenlandskih glečera, Helhajmu, opazili su "jezero", a što je još zabrinjavajuće, Helhajm je potpuno okružen toplom vodom u kompletnoj dubini, više od 600 metara ispod površine.

"Vrlo je rijetko vidjeti bilo gdje na planeti 700 metara bez temperaturne varijacije i obično nalazimo hladnije vode u gornjih stotinjak metara, ali ravno ispred glečera je sve toplo", kazao je za CNN Ian Fenty, klimatolog u NASA.

Ta topla morska voda sada je u direktnom kontaktu s cijelom njegovom površinom, što značajno pojačava topljenje.

Helhajm je proteklih godina privukao veliku pažnju upravo zbog brzine otapanja. Taj glečer je 2017. izgubio više od nevjerovatnih tri kilometra, a prošle godine su naučnici pronašli nekoliko kilometara dugačak stub leda koji se odvojio od glečera. Otapanje se nije zaustavilo ni ove godine jer se led povlači desetke metara na dan.

(index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije