Okolina

Pratite nas na Google news

NASA objavila uznemirujući snimak nestanka leda

NASA objavila uznemirujući snimak nestanka leda
Foto: Printscreen Twitter | NASA objavila uznemirujući snimak nestanka leda
N.N.

Otopljenje na Arktiku pridonijelo je drastičnom otapanju leda koji pokriva polarni okean, objavili su u ponedjeljak naučnici iz Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda (NSIDC), istakavši da se radi o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednje četiri decenije.

Satelitski snimci od 15. septembra pokazuju da led pokriva 3,74 miliona kilometara kvadratnih morske površine, što je tek drugi put u 42 godine da se ta brojka spustila ispod četiri miliona kilometara kvadratnih.

"Poprilično smo skrhani zbog stalnog gubitka leda. No, nažalost, to nije iznenađenje", rekla je glaciolog Tvila Mun u istraživačkom centru u Koloradu.

Rekordno mala količina morskog ledenog štita od 3,41 kilometra kvadratnog zabilježena je 2012. nakon što je kasnosezonski ciklon razbio preostali led, no to nije mnogo manje od onoga što naučnici vide danas.

Ovogodišnji gubitak morskog leda posebno je bio primjetan između 31. avgusta i 5. septembra zahvaljujući udarima toplog vazduha usljed talasa vrućine iz Sibira.

Tokom tih šest dana led se topio brže nego bilo koje druge godine od kako se sprovode mjerenja. Drugi tim naučnika je u julu objavio da sibirski toplotni talas ne bi bio moguć bez ljudskog uticaja na klimu.

Kako se led u vodama Arktika gubi, sve veći dijelovi otvorenog tamnog mora apsorbiraju sunčevo zračenje, umjesto da ga odbijaju natrag u atmosferu.

To je proces koji pojačava globalno zagrijavanje i koji objašnjava zašto su arktičke temperature u stalnom porastu.

U poslkednjih 30 godina gotovo su se udvostručile.

Gubitak morskog leda takođe ugrožava arktičku floru i faunu, od polarnih medvjeda i foka do planktona i algi. Globalnim zagrijavanjem se ne gubi samo morski već i kopneni led te ledeni štit koji pokriva arktičko kopno u Kanadi i na Grenlandu.

Što se brže ti štitovi otapaju i klize u okean, to brže raste nivo mora na svim dijelovima svijeta.

"Moramo mnogo da radimo na smanjenju emisije štetnih gasova kako u budućnosti ne bi svjedočili takvim rekordima", rekla je Mun.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije