Okolina

Na Antarktiku izmjerena temperatura koja je za oko 38 stepeni viša od uobičajene

Na Antarktiku izmjerena temperatura koja je za oko 38 stepeni viša od uobičajene
Foto: Pixabay | Na Antarktiku izmjerena temperatura koja je za oko 38 stepeni viša od uobičajene

Naučnici su na Antarktiku ovoga mjeseca izmjerili jako visoke temperature. Temperatura na istraživačkoj stanici Concordia, obično poznatoj kao najhladnije mjesto na Zemlji, 18. marta bila je -11,5 stepeni Celzijsovih, piše CNN.

Normalna visoka dnevna temperatura tamo je oko -49 stepeni što znači da je mjerenje oko 38 stepeni više nego uobičajeno. Kad bi Svjetska meteorološka organizacija zapravo pratila ovu metriku, naučnici kažu da bi to vjerovatno postavilo svjetski rekord.

"Izgleda da se radi o novom svjetskom rekordu za najveću temperaturnu razliku ikad izmjerenu na meteorološkoj stanici", rekao je Robert Rohde, vodeći naučnik na Berkeley Earthu. 

Randall Cerveny, profesor geografskih nauka na Univerzitetu u Arizoni i izvjestitelj o ekstremnim rekordima Svjetske meteorološke organizacije, rekao je za CNN da ova vrsta rekorda, koliko je temperatura daleko iznad ili ispod normalne, nije nešto što Svjetska meteorološka organizacija prati ili provjerava. Ipak, rekao je da je to legitimno.

Dugoročni učinci

Ekstremna toplina na Antarktiku izaziva zabrinutost zbog dugoročnih učinaka na led, posebno ako potraje. Dio leda na Antarktiku gotovo veličine Los Angelesa raspao se za nekoliko dana.

Krajem februara morski led oko Antarktika bio je najmanje površine od početka satelitskih mjerenja 1979., manje od dva miliona kvadratnih kilometara, objavio je američki istraživački centar National Snow and Ice Data Center.

Ipak, naučnici kažu da će uticaj jednog događaja poput ovog 18. marta biti mali.

"Ako u budućnosti dođe do takvih situacija i one postanu češće, moglo bi biti značajnijeg uticaja", rekao je John King iz British Antarctic Surveya. 

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije