Okolina

Na Tahitiju otkriven rijedak divovski koralni greben

Na Tahitiju otkriven rijedak divovski koralni greben
Foto: Print Screen/Youtube | Na Tahitiju otkriven rijedak divovski koralni greben
N.N.

Naučnici su otkrili divovski, zdravi koralni greben u obliku ruže na više od 30 metara dubine na obali Tahitija, što je važno otkriće budući da koralni grebeni pate od klimatskih promjena.

"To je jedan od najvećih koralnih grebena na svijetu, dubok više od 30 metara. Besprijekorno stanje korala u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem", navodi se u saopštenju UNESCO-a, koji podržava ovu naučnu misiju.

Greben se proteže preko tri kilometra dužine, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara, precizira UNESCO dodajući kako su neki divovski korali promjera dva metra.

"To je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja između nula i 30 metara", objašnjava za AFP Laetitia Hedouin, morski biology i specijalista za korale iz francuskog istraživačkog centra CNRS i organizacije za istraživanje okoine CRIOBE.

"Ovi korali ne pokazuju znakove stresa ili bolesti", dodala je, dok su korali bliže površini u Francuskoj Polineziji doživjeli epizodu izbjeljivanja 2019. godine, a često i morske zvijezde takođe mogu opustošiti korale, proždirući ih.

"Na početku smo programa praćenja za koji se nadamo da će biti dugoročan, kako bismo bolje razumjeli zašto ovaj koralni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promjena i kakva je dinamika njegove populacije", zaključila je Hedouin.

Stanje znanja o okeanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na planetu je mapirano.

(Index.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije