Okolina

Na obali močvare Odmut zasađen poljski jasen

Na obali močvare Odmut zasađen poljski jasen
Foto: N.N. | Na obali močvare Odmut zasađen poljski jasen

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda udruženja "Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta" iz Banjaluke i "Omladinska organizacija Šamac" simbolično su zasadili 15 sadnica poljskog jasena (Fraxinus angustifolia) na obali močvare Odmut, budućeg zaštićenog područja u Šamcu i Domaljevcu.

Sadnice je obezbijedio DIZB, dok su mladi volonteri  OO Šamac dali doprinos u akciji sađenja.

 "Ovom malom akcijom najavljujemo nekoliko sličnih aktivnosti obnove vegetacije i zaštite prirode ovog vrijednog močvarnog područja Tišina i Odmut tokom ove godine. Simbolično smo zasadili poljski jasen koji je autohtona vrsta na ovom području i cilj nam je zaštiti obale ovih voda od erozije, podsticati širenje autohtonih šuma u Posavini, a uz to zakloniti i osigurati živi svijet močvare," izjavila je ovom prilikom Tatjana Mijanović iz DIZB-a.

Ovom prilikom volonteri su izvršili i ručno prikupljanje otpada na lokaciji obale Odmuta u selu Grebnice koji je nakon prikupljanja odložen u kontejnere.

Nakon akcije učesnici su mogli uživati u posmatranju ptica močvarica na bari koje u proljeće počinju sa gnježđenjem, a prizor je uljepšalo nadlijetanje najvećeg orla evrope – orla bjelorepana ili štekavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije