Okolina

Na pomolu finalni sporazum klimatske konferencije

Na pomolu finalni sporazum klimatske konferencije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Na pomolu finalni sporazum klimatske konferencije
Tanjug

Novi, današnji nacrt sporazuma konferencije UN o klimi u Glazgovu, zadržao je suštinski zahtjev koji važi za sve države i predviđa da se definišu ambiciozniji planovi za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Nacrtom prijedloga sporazuma, koji su sastavili britanski domaćini konferencije COP26, traži se od svih zemalja da postepeno ukidaju neefikasne subvencije za fosilna goriva, prenosi Rojters.

Samit UN COP26 je trebalo da se završi juče, ali se usaglašavanje nacrta sporazuma produžilo.

U prijedlog je zadržan osnovni zahtjev da sve države sljedeće godine postave pred sebe ambicioznije klimatske ciljeve kako bi se zaustavilo povećanje globalne temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusa koje može da bude katastrofalno.

Nacrt sporazuma nastoji i da deblokira pregovore o finansiranju koji su dominirali samitom COP26, a koji bi trebalo da utiču da bogate zemlje, čija je emisija štetnih gasova u velikoj mjeri odgovorna za izazivanje klimatskih promjena, obezbijede sredstva za siromašnije zemlje koje se suočavaju s ogromnim troškovima zbog pogoršanja klime i čestih oluja, suše i porasta nivoa mora.

Od bogatih zemalja se traži da do 2025. godine, udvostruče svoju finansijsku podršku u odnosu na nivo iz 2019. godine, kako bi pomoglo siromašnim zemljama da se prilagode klimatskim promjenama.

U najnovijem nacrtu teksta sporazuma se navodi da bi sve zemlje trebalo da podrže "pravednu tranziciju" kada ukidaju subvencije za fosilna goriva što ukazuje na potrebu da se pomogne radnicima i regionima koji zavise od industrije fosilnih goriva da pređu u čistije sektore i poslove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije