Okolina

Na ribolovu s ocem slučajno otkrila 100.000 godina star skelet

Na ribolovu s ocem slučajno otkrila 100.000 godina star skelet
Foto: Youtube / Printscreen | Na ribolovu s ocem slučajno otkrila 100.000 godina star skelet

Djevojčica (8) u Rusiji otkrila je set kostiju mamuta, kao i kičmu praistorijskog bizona dok je ribarila sa svojim ocem duž obala rijeke Oka blizu Novinki, u zapadnoj Rusiji.

Prema ruskim novinskim izvještajima, Mariam Mirsaitova primijetila je niz čudnih predmeta koje je otkopalo nedavno klizište. Njen otac je poslao fotografije obližnjem muzeju-rezervatu Nižnji Novgorod u nadi da će istraživači moći identifikovati njeno otkriće.

Ispostavilo se da je pronašla kondil, odnosno koljeno i donju potkoljenicu dlakavog mamuta (Mammuthus primigenius). Kosti su bile prilično dobro očuvane, s degradacijom u sedimentu. Veličina kostiju ukazuje na to da su pripadale velikom odraslom mamutu. Istraživači su sugerisali da je životinja vjerovatno živjela prije otprilike 100.000 godina, prenosi "Live Science".

Dlakavi mamuti bili su uobičajni u hladnim sjevernim regijama Evrope i Azije počevši otprilike prije 700.000 godina, a kasnije i na sjevernom dijelu Sjeverne Amerike prije otprilike 100.000 godina. Na području gdje je Mariam pronašla fosile, mamuti su vjerovatno opstali do prije otprilike 10.000 godina, kada je kraj ledenog doba doveo do gubitka njihovog staništa i izvora hrane. Ljudski lov mogao je ubrzati njihovo izumiranje.

Te vrste preživjele su na ostrvu Vrangel u Rusiji do prije otprilike 4.000 godina, gdje su postale izolovane i vjerovatno su izumrle zbog učinaka krvnog srodstva.

Rusija je bogata fosilima mamuta, posebno u Sibiru. Neki primjerci čak su mumificirani - rezultat hladnih okolnih uslova koji usporavaju raspad. Treba napomenuti da je mumificirano mladunče mamuta koje je kasnije nazvano Liuba otkriveno na Jamalskom poluostrvu 2007. godine.

Mariamina otkrića uključivala su i kičmu koja  je vjerovatno pripada stepskom bizonu (Bison priscus), koji je bio u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi tokom pleistocenskog perioda (prije 2.6 miliona do 11.700 godina). To je predak modernih evropskih bizona (Bison bonasus) i američkih bizona (Bison bison).

U prevedenom postu sa "VK", muzejski rezervat Nižnji Novgorod rekao je da je Mariam takođe pronašla kost koja pripada životinji koja još nije identifikovana, navodi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije