Okolina

Neočekivani podaci iz Sibira: "Vrata pakla" šire se 12 metara godišnje

Neočekivani podaci iz Sibira: "Vrata pakla" šire se 12 metara godišnje
Foto: NASA | Neočekivani podaci iz Sibira: "Vrata pakla" šire se 12 metara godišnje

"Vrata pakla" ili Batagajski krater rastu za milion kubnih metara godišnje.

Razlog za to je topljenje permafrosta ili vječnog leda u Sibiru, piše LiveScience.

Krater ima kružnu liticu koja je prvi put primijećena satelitskim snimcima 1991. nakon što se dio brda urušio u Janinoj visoravni, u sjevernoj Jakutiji u Rusiji. Ovaj kolaps otkrio je slojeve permafrosta koji su zamrznuti do 650.000 godina, što ih čini najstarijim permafrostom u Sibiru i drugim najstarijim na svijetu.

Novo istraživanje sugeriše da se zid "vrata pakla", kako ih zovu iako je riječ o naučnicima zanimljivom fenomenu, a ne o nekoj opasnoj pojavi, povlači brzinom od 12 metara godišnje zbog topljenja permafrosta. I urušeni dio brda, koji je pao 55 metara, takođe se topi i tone.

"Rapidno topljenje permafrosta je sve prisutnije i primećeno je u Arktiku i podarktičkom terenu", napisao je tim stručnjaka u studiji objavljenoj u žurnalu Geomorphology.

Međutim, količina leda i sedimenata izgubljena zbog Batagajskog kratera je "ekstremno velika zbog veličine depresije, koja je široka 990 metara od 2023. Širina joj je bila 790 metara 2014, što znači da je za manje od 10 godina porasla 200 metara.

Naučnici su znali da "vrata pakla" rastu, ali se do sada nije znalo tačno kojom brzinom. Batagajski krater i dalje "aktivno raste", ali postoji granica do koje može da se širi. Permafrost koji je sada u krateru debeo je oko jedan metar, navodi LiveScience.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije