Okolina

Ovo "čudovište" se širi američkim rijekama (VIDEO)

Ovo "čudovište" se širi američkim rijekama (VIDEO)
Foto: Aquatic Kansas Images | Ovo "čudovište" se širi američkim rijekama (VIDEO)

Riječno čudovište koje može da dostigne težinu od 120 kila i pojede sve u blizini sve više guši na američkim plovnim putevima i sada je prešlo kanadsku granicu.

Ravnoglavi som je stekao hiljade obožavatelja koji pokušavaju da ga izvuku iz rijeke golim rukama. Ali zaštitnici prirode alarmiraju zbog njihovog nezaustavljivog marša širom zemlje od njihovog prvobitnog staništa u basenu Meksičkog zaliva.

„Oni će biti jedan od vrhunskih predatora u svakom sistemu kada se dovoljno razmnože“, rekao je biolog Džoel Fleming. 'Sve što mogu da stave u usta, poješće.'

Ovaj som je slatkovodna riba, koja polaže oko 10.000 jaja odjednom, nekada je bila ograničena na reke na jugu, ali se proširila širom zemlje zbog mešavine namernog poribljavanja reka koje ranije nisu bile pogođene i sopstvenih pokušaja da pobegne iz prenaseljenih područja.

Otkriveni su u Kaliforniji 1962., Virdžiniji 1965. i Potomaku u Vašingtonu 2003. godine. Oni postaju teži što duže postoje, a primerak od 66 funti je oborio državni rekord u Pensilvaniji u junu prošle godine.

Naučnici veruju da je globalno upozorenje doprinelo njihovom širenju koje je sada stiglo do reke Temze u južnom Ontariju, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije