Okolina

Najviše temperature okeana u istoriji zabilježene 2021.

Najviše temperature okeana u istoriji zabilježene 2021.
Foto: Aurel-Breizh/Pixabay | Najviše temperature okeana u istoriji zabilježene 2021.

Najviše temperature okeana u istoriji mjerenja zabilježene su 2021, šestu godine zaredom kako je oborena ovaj rekord, piše "Gardijan", navodeći da su svjetski okeani sve topliji, a njihove temperature nastavljaju da rastu.

Naučnici tvrde da su u osnovi svega klimatske promjene, odnosno globalno zagrijavanje.

"Temperature okeana neumoljivo rastu na globalnom nivou, što je primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem", rekao je klimatolog Kevin Trenberth iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu.

Toplije vode okeana utiču na stvaranje snažnijih oluja, uragana i ekstremnih padavina, a to povećava rizik od pojave jakih poplava. Zagrijana voda okeana širi se prema sjeveru i jugu i tako razara grenlandske i antarktičke ledene ploče, što utiče na porast nivoa mora.

Okeani apsorbuju oko trećine ugljen-dioksida nastalog zbog ljudskih aktivnosti zbog čega dolazi do njihovog zakiseljavanja. Ovaj proces uništava koralne grebene - dom četvrtini svjetskog morskog života i izvor hrane za više od 500 miliona ljudi, piše list.

Kako se svijet zagrijava zbog sagorijevanja fosilnih goriva, krčenja šuma i drugih aktivnosti, okeani preuzimaju najveći teret dodatne toplote.

Okeani su apsorbovali više od 90 odsto toplote proizvedene tokom posljednjih 50 godina, privremeno na taj način štiteći floru i faunu na kopnu od izrazito visokih temperatura.

Količina toplote koju upijaju okeani je ogromna. Prošle godine je gornjih 2.000 metara okeana, gdje se događa najveći dio zagrijavanja, apsorbovlao 14 zetadžula toplote više nego 2020. godine, a svjetska godišnja potrošnja energije iznosi približno 0,5 zetadžula. Odnosno, količina dodatne energije u okeanima je ove godine bila 145 puta veća od cjelokupne svjetske proizvodnje električne energije.

Dugotrajno zagrijavanje okeana najviše je izraženo u Atlantskom i Južnom okeanu, iako treba napomenuti da su prošle godine rekordno visoke temperature zabilježene i u Sredozemnom moru.

"Sve dok ne dođemo do neto nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte, okeani će se nastavljati zagrijavati. Nastavićemo rušiti temperaturne rekorde", rekao je klimatolog Majkl Man sa Univerziteta Pen Stejt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije