Okolina

Naučnici tvrde: Toplotni talasi biće sve češći

Naučnici tvrde: Toplotni talasi biće sve češći
Foto: Tanjug/AP | Naučni tvrde: Toplotni talasi biće sve češći

Naučnici tvrde da su klimatske promjene učetvorostručile šanse za smrtonosne toplotne talase kakav uprava pogađa zapad i sjever Evrope. Ekstremne vremenske prilike bi mogle da postanu svakodnevica.

"Vrlo je važno pokazati primjere djelovanja klimatskih promjena", kaže Rober Votar iz francuske Laboratorije za klimatske i ekološke nauke za Deutsche Welle. Tek kada vidimo kako klimatske promjene izgledaju, tek tada se za njih možemo i spremiti.

Nakon toplotnih talasa iz 2003. godine kada je samo u Francuskoj život izgubilo 15.000 ljudi, francuska vlada je donijela plan kako bi se zemlja pripremila za buduće periode sa visokim temperaturama i opasnostima koje predstavljaju za zdravlje stanovništva. Ali, stručnjaci strahuju da su ovi planovi zastarjeli.

"Naša infrastruktura i preventivne zdravstvene mjere su bazirane na toplotnim talasima i obilnim kišama, koje smo preživjeli. Ali, nama mora postati jasno da klima koju imamo danas nije kakva je bila nekad, a u budućnosti će ipak biti potpuno drugačija", kaže Votar.

Neki političari su odmah reagovali na ovakvo mišljenje. Poslanici u Velikoj Britaniji, gdje se živa u termometru protekle nedjelje penjala i preko 30 stepeni, pozvali su vladu da razvije strategiju kako bi se ljudi zaštitili od toplotnih udara, prvenstveno stariji. Strahuju da bi do 2050. broj smrtno stradalih zbog posljedica velikih vrućina mogao da se utrostruči.

Hoće li u budućnosti biti ekstremnije?

Naučnici su i ovdje usaglašeni - da.

"Toplotni talasi kao ovaj će biti sve češći i češći", kaže Endrju King, naučnik sa Univerziteta u Melburnu, za DW.

"Znamo da će se toplotni talasi i vrela ljeta, kao ono zloglasno ljeto iz 2003. u Evropi, vrlo vjerovatno događati u najvećem broju narednih godina, čak i ako se globalno zagrijevanje zadrži ispod dva stepena."

Pariski sporazum o klimi potpisalo je 197 zemalja sa ciljem da se globalno zagrijevanje zadrži na 1,5 do dva stepena. Ali, još uvijek nedostaju mjere da se ovaj cilj postigne.

Trenutno smo iznad dva stepena.

Naučnici upozoravaju da će vrijeme postati nestabilnije i nepredvidljivije. Suše i poplave bi mogle da se smjenjuju. Teško neće biti moguće pripremiti se za klimatske promjene, kaže Oto. "Najopasnije kada je riječ o klimatskim promjenama je to što nismo navikli da se prilagođavamo promjenama i to će biti teško učiniti."

Vezana vijest: Rekordno visoke temperature u svijetu, vrućina odnosi živote

(Deutsche Welle)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije