Okolina

Naučnici otkrili provaliju ispod glečera na Antarktiku

Naučnici otkrili provaliju ispod glečera na Antarktiku
Foto: N.N. | Naučnici otkrili provaliju ispod glečera na Antarktiku

​Naučnici su nedavno primijetili ogromnu provaliju ispod Thwaites glečera na Antarktiku, što bi moglo da ukazuje na to da se led topi mnogo brže nego što se pretpostavljalo.

Velika brzina kojom se led topi utiče i na povećanje nivoa okeana i mora, što će najpre ugroziti sve priobalne gradove. Provalija mjeri skoro 10 kilometara u prečniku, te je duboka oko 300 metara, pa se nakon proračuna došlo do zaključka da to znači gubitak od oko 14 milijardi tona leda.

Provalija je otkrivena nakon analize podataka koje su prikupili njemački i italijanski sateliti, te NASA program IceBridge, u okviru kojeg letjelica koja nadljeće glečere podatke prikuplja uz pomoć radara.

Veličina provalije iznenadila je sve koji su učestvovali u studiji, te se ističe da utiče na sve brže propadanja glečera – po skoro 200 metara na godišnjem nivou. Tako kompjuterski programi predviđaju da bi glečer potpuno mogao da nestane u narednih 50 do 100 godina, što je dovoljno da se nivo mora podigne toliko da poplave sve priobalne gradove na svijetu.

(NBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije