Okolina

Pratite nas na Google news

Naučnici upozoravaju: Kineski glečeri se tope rekordno brzo

Naučnici upozoravaju: Kineski glečeri se tope rekordno brzo
Foto: Ilustracija | Naučnici upozoravaju: Kineski glečeri se tope rekordno brzo
Tanjug

Glečeri na planini Kilian u Kini tope se rekordnom brzinom, dok globalno zagrijavanje donosi nepredvidive promjene i povećava izglede za dugoročne nestašice vode, upozoravaju naučnici.

Najveći glečer na planinskom lancu dugom 800 kilometara, koji se nalazi na sušnom sjeveroistočnom obodu Tibetanske visoravni, smanjio se za oko 450 metara od polovine prošlog vijeka, kada su naučnici postavili prvu stanicu za njegovo nadledanje i proučavanje.

Glečer površine 20 kvadratnih kilometara, poznat pod nazivom Laohugou broj 12, smanjio se za oko sedam odsto otkako je mjerenje počelo, a topljenje se ubrzalo u posljednjih nekoliko godina, piše CNN.

Jednako zabrinjavajuć je i gubitak debljine glečera za oko 13 metara leda, do kojeg su dovele sve veće temperature.

Tibetanska visoravan je poznata i kao treći pol Zemlje, zbog količine leda koja se nalazi na njoj.

Međutim, od polovine prošlog vijeka prosječne temperature su se uvećale za 1,5 stepeni celzijusa, a bez izgleda za okončanje globalnog zagrijavanja eksperti nemaju svijetle prognoze za 2.684 glečera na planini Kilijan.

Smanjenje glečera u periodu između 1990. i 2010. godine bilo je za 50 osto veće nego u periodu između 1956. i 1990. godine, pokazuju podaci Kineske akademije nauka.

Protok vode u reci u blizini najvećeg glečera je skoro duplo veći nego pre 60 godina, tvrde naučnici.

Zbog globalnog zagrijavanja, snijeg i kiša u ovom regionu su povremeno bili rjeđi nego uobičajeno, i iako je topljenje glečera dovelo do većeg protoka vode u rijekama i potocima, zemljoradnici u podnožju planine se i dalje suočavaju sa nestašicama vode.

Ove nove fluktuacije takođe donose opasnost od poplava, koje se u ovom regionu sve češće dešavaju u proljeće, dok na ljeto dolazi do nestašice vode, kada je ona neoneophodnija za zalivanje usjeva.

Topljenje kineskih glečera bi vrhunac moglo da dostigne za deset godina. Nakon toga topljenje glečera bi bilo naglo smanjeno zbog smanjenja njihove veličine i broja, što bi moglo da dovede do nestašica vode, upozoravaju naučnici.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije