Okolina

Naučnici upozoravaju: Led na Arktiku može da nestane do 2030. godine

Naučnici upozoravaju: Led na Arktiku može da nestane do 2030. godine
Foto: Printscreen/Instagram | Naučnici upozoravaju: Led na Arktiku može da nestane do 2030. godine

Naučnici upozoravaju da bi Arktik do septembra 2030. godine mogao da ostane bez leda. To je skoro deceniju ranije, od predviđanja i proračuna istraživača.

Prema dosadašnjim istraživanjima studija modeliranja koja je objavljena u časopisu Nature Communications ističe se da se Arktički morski led brzo topi još od 2.000 godine.

Naučnici su analizirali i pratili promjene otapanja leda na Arktiku u periodu od 1979. godine do 2019. godine. Upoređivali su satelitske snimke i klimatske modele kako bi utvrdili da li se artički led mijenjao.

Utvrđeno je da smanjenje morskog leda nastaje kao posljedica zagađenja koje zagrijava našu planetu.

Glavni autor studije Seung Ki Min koji je i profesor na Naučno-tehnološkom Univerzitetu Pohang u Južnoj Koreji istakao je da su naučnici bili iznenađeni kada su otkrili da će Arktik ostati bez leda, bez obzira na napor istraživača i naučnika u smanjenju emisije gasova. Tokom ljeta se led akumulira, ali sa prvim danima ljeta on na Arktiku počinje da se topi.

Njegov najniži nivo je u septembru mjesecu svake godine, a zatim se ciklus ponavlja ciklično tokom godine.

"U studiji se navodi predviđanje koje upozorava da će Arktik u periodu od avgusta do oktobra najkasnije do 2050. godine izgubiti svu količinu leda", rekao je profesor Min.

U proteklih nekoliko decenija Arktik se zagrijavao četiri puta brže od ostatka svijeta, pokazalo je istraživanje iz 2022. godine.

Kako su naveli stručnjaci iz Nase, led se u ovoj regiji topio 12,6 odsto za deceniju.

Posljedice otapanja leda na Arktiku imaće katastrofalne posljedice za svijet i čovječanstvo. Bijeli led odbija sunčevu energiju Zemlje.

Kada se led otopi, okeani će postati tamniji jer će apsorbovati mnogo toplote uzrokujući dodatno zagrijavanje atmosfere.

Ova pojava se naziva "proces povratne sprege" ili "Arktičko pojačanje".

"Gubitak leda na Arktiku imao bi za posljedicu povećanje komercijalnog brodskog saobraćaja zbog otvaranja novih ruta. Takođe bi se neke od vazdušnih ruta avio prevoza morale izmijeniti, sa otvaranjem novih. Sve ovo dovelo bi do još većeg zagađenja i efekta staklene bašte", navodi se u objašnjenju Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Istrživač i autor studije iz 2022. godine, Mika Rantanen s Finskog meteorološkog instituta istakao je da najnovija objavljena studija koristila "novu i najsavremeniju metodologiju" za predviđanje događaja na Arktiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije