Okolina

Naučnici zabrinuti: Zapad SAD sve suvlji, istok se bori s poplavama

Naučnici zabrinuti: Zapad SAD sve suvlji, istok se bori s poplavama
Foto: Tanjug/AP | Naučnici zabrinuti: Zapad SAD sve suvlji, istok se bori s poplavama

VAŠINGTON - SAD se suočavaju s pogoršanjem problema klimatskih promjena koji postaje izrazito polarizovan - dok su neki dijelovi države zahvaćeni požarima, drugi se suočavaju s poplavama, piše AP.

Zapad SAD, koji postaje sve suvlji, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom oblinih padavina, povremeno i uraganima, što u drugim dijelovima zemlje nije slučaj. Klimatske promjene uvećavaju oba ova ekstrema, izazivajući zabrinutost naučnika i nadležnih organa.

U posebom poglavlju izvještaja o procjeni klime u SAD iz 2017. godine, naučnici su upozorili na posljedice globalnog zagrijavanja koje nastaje usljed sagorijevanja uglja, nafte i prirodnog gasa i na "složene ekstremne događaje" koji mogu biti izazvani njime.

Klimatolog sa Univerziteta u Ilinoisu, jedan od glavnih autora ovog izvještaja, ukazao je na to da se pojava klimatskih ekstrema poklapa s klimatskim promjenama.

Već preko jednog vijeka naučnici posmatraju liniju koja razdvaja suv zapad i vlažan istok, koja se nalazi na 100. meridijanu. Od 1980. godine, ova linija se pomjerila za oko 225 kilometara ka istoku, od zapadnog do istočnog Kanzasa.

Međutim, situacija postaje sve ekstremnija. Skoro tri četvrtine zapada je u ovom trenutku zahvaćeno sušom. Naučnici tvrde da zapad sada ulazi u 20. godinu megasuše, jedinu otkako su Evropljani došli u Sjevernu Ameriku.

Kalifornija je ove godine zahvaćena najgorim požarima do sada, u kojima je izgorjelo preko 13.760 kvadratnih kilometara zemljišta pod šumama, više nego duplo od rekorda koji je zabilježen 2018. godine. Nezapamćeni požari prijavljeni su i u Oregonu i Vašingtonu, a od ovog mjeseca i u Koloradu. Naučnici ističu da su klimatske promjene glavni faktor koji stoji iza povećanja požara na zapadu zemlje.

Tokom požara na zapadu zemlje, obilne padavine pogodile su Alabamu i Floridu, a uragan Sali južnu obalu SAD. Studije pokazuju da se uragani usporavaju, što im dozvoljava da akumuliraju više padavina.

Nedjelju dana prije udara uragana "Sali", snažna oluja pogodila je predgrađe Vašingtona. Snažni pljuskovi postaju sve učestaliji na zapadu, gdje su ljeta postala vlažnija za 16 odsto u posljednjih 30 godina. Avgusta 2016. godine nezapamćena oluja pogodila je Luizijanu, kada je život izgubilo na desetine ljudi. Juna iste godine poplave izazvane jakim padavinama izazvale su štetu od oko 845 miliona dolara u zapadnoj Virdžiniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije