Okolina

Naučnici zabrinuti zbog topljenja glečera veličine Britanije

Naučnici zabrinuti zbog topljenja glečera veličine Britanije
Foto: Pexels/Pixabay | Naučnici zabrinuti zbog topljenja glečera veličine Britanije

Naučnici su upozorili na opasnost koja prijeti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika, pošto bi se jedan glečer, veličine teritorije Britanije, mogao ubrzano raspasti i istopiti, što može podići nivo mora širom svijeta za više od pola metra.

Naučnici koji su se ove nedjelje sastali u Nju Orleansu alarmirali su javnost, nakon što su se pojavile velike pukotine na vrhu i ispod glečera "Thwaites", jednog od najvećih na svijetu, zbog čega se strahuje da bi se mogao raspasti i istopiti u roku od pet godina ili čak i manje, piše britanski list "Gardijan".

Taj glečer je oko 100 puta veći od grebena Larsen B, i sadrži dovoljno vode da podigne nivo mora širom svijeta za više od pola metra.

Doprinosi sa oko četiri odsto godišnjem globalnom porastu nivoa mora i naziva se najvažnijim glečerom na svijetu, čak i glečerom "sudnjeg dana".

Takođe, najnoviji satelitski snimci pokazuju da se sada topi mnogo brže nego 1990-ih.

Prije dvadeset godina, oblast leda za koju se smatralo da je teška skoro 500 milijardi tona dramatično se odvojila od antarktičkog kontinenta i razbila se u hiljade ledenih bregova koji su ušli u Vedelovo more.

Poznato je da se ledeni greben Larsen B od 3.250 kvadratnih kilometara ubrzano topi, ali niko nije predvidio da će biti potrebno samo mjesec dana da se 200 metara debelog leda potpuno raspadne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije