Okolina

Nepal slavi 70 godina od prvog uspona na vrh Everesta (FOTO/VIDEO)

Nepal slavi 70 godina od prvog uspona na vrh Everesta (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Nepal slavi 70 godina od prvog uspona na vrha Everesta (FOTO/VIDEO)

Uspon na vrh Everesta visok 8.849 metara 29. maja 1953. godine zauvijek je promijenio alpinizam i učinio Novozelanđanina i njegovog nepalskog vodiča poznatim imenima.

"Na mnogo načina, nisu samo Ed Hilari i Tenzing Norgaj stigli do vrha Mont Everesta, već cijelo čovječanstvo", rekao je Piter Hilary u školi koju je osnovao njegov otac u udaljenom selu Kumjung na 3790. metara.

Dodao je:

"Odjednom smo svi mogli ići", rekao je Piter.

I otišli su. U proteklih sedam decenije više od 6.000 penjača popelo se na najvišu planinu svijeta, prema Himalajskoj bazi podataka.

I dalje je opasno, s više od 300 ljudi koji su izgubili život u istom periodu, uključujući 12 ove godine. Pet ih je nestalo, što znači da će 2023. biti rekordno smrtonosna godina.

Uz podršku turizmu, brzi rast penjačke industrije povećao je prihode Nepala, koji danas strancima naplaćuje naknadu za dozvolu za Everest od 11.000 dolara.

Članovi porodica oba penjača pridružili su se mještanima i zvaničnicima u školi u ponedjeljak ujutro kako bi svečano otvorili Centar za posjetioce Sir Edmunda Hilarija, smješten u zgradi koja je otvorena 1961. godine.

Ispred fotografije Hilari i Tenzinga upaljene su lampe, a njihovi sinovi, Piter Hilari i Jamling Norgaj, prerezali su crvenu traku kako bi otvorili vrata od centra.

Takođe se otvara obnovljeni muzej u ime Tenzinga Norgaja u Namle Bazaru, najvećem turističkom centru na putu do baznog kampa Everesta.

U Katmanduu su se zvaničnici i stotine članova planinarske zajednice pridružili skupu sa slavljeničkim transparentima, prenosi "RawStory".

Najboljim nepalskim penjačima, uključujući rekorderku s najvećim brojem uspona na Everest, Kami Ritu Šerpu, odane su počasti na svečanosti.

Sanu Šerpa, jedina osoba koja se dvaput popela na 14 najviših svjetskih vrhova, pozvao je vladu da podrži nepalske vodiče, koji snose ogromne rizike noseći opremu i hranu, popravljajući užad i popravljajući merdevine.

"Vlada nije učinila mnogo za Šerpu. Mislim da bi to bilo od velike pomoći i bili bismo sretni ako vlada pomogne u obrazovanju djece onih penjača koji su poginuli na planinama", rekao je Šerpa za "AFP".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije