Okolina

Nezapamćeni toplotni talas se nadvio nad Sibirom

Nezapamćeni toplotni talas se nadvio nad Sibirom
Foto: Pixabay | Nezapamćeni toplotni talas se nadvio nad Sibirom

Dnevne temperature na jugu zapadnog Sibira prelaziće 30 stepeni Celzijusa u narenih pet dana usljed snažnog talasa toplog vazduha iz Srednje Azije i Kine, rekao je Sputnjiku naučni rukovodilac Huidrometeorološkog centra Roman Viljfand.

"Nezapamćeno vrijeme na jugu zapadnog Sibira. U narednih peta dana temperatura će biti iznad prosjeka za osam do 12 stepeni Celzijusa. U Novosibirskoj oblasti će biti oko 20 stepeni, ali se ona ne može uporediti sa temperaturom u Hakasiji, gdje će sutra biti 25-30 stepeni, a prekosutra 26-31 stepen, dok će u Altajskom kraju dostići i 32 podeoka", rekao je meteorolog.

U Hidrometeorološkom centru upozoravaju da vremenske uslove koje su opasne po zdravlje. U Sibiru bi trebalo da bude niža temperatura, nego u Moskvi.

"To je azijski dio u kojem se tek završio mraz, i sad odjednom dolazi tako snažan talas vrućeg vazduha iz Srednje Azije, iz Kine. To je opasna temperature", rekao je Viljfand.

On je dodao da će ovako visoke temperature trajati dan-dva.

Visoka temperatura može izazvatio velike požare, smatraju ruski stručnjaci. U svim sibirskim regionima je uveden poseban antipožarni režim. Stanovnicima je zabranjeno da idu u šume, pale vatru i smeće. U Novosibirskoj oblasti se već pod požarima nalazi oko 250.000 hektara šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije