Okolina

Pratite nas na Google news

Niko ne zna kuda plovi najveći ledeni brijeg na svijetu

Niko ne zna kuda plovi najveći ledeni brijeg na svijetu
Foto: N.N. | Niko ne zna kuda plovi najveći ledeni brijeg na svijetu
N.N.

Prošle su dvije godine otkako se ogromna santa leda, poznata kao A68, odvojila od Antarktika.

Sateliti upućuju na to da se najveći ledeni brijeg na svijetu okrenuo u vodama Vedelovog mora u Južnom okeanu i da se trenutno kreće prema sjeveru duž antarktičkog poluostrva. Neko vrijeme se činilo da se ova zaleđena masa dugačka 160 kilometara zaglavila u dijelu plitkog morskog dna, pa je postojala opasnost da A68 postane najveće "ledeno ostrvo" na svijetu.

No, potom je nastavio kretanje.

"Za objekat težak trilion tona A68 se čini prilično okretnim", kaže profesor Edrijen Lakmen sa Univerziteta Svonzi u Velsu.

"Godinu dana nakon što se zadržao blizu grebena od kojeg se otkinuo, A68 je sredinom 2018. upao u vrtlog u Vedelovom moru, okeansku struju koja se kreće u smjeru kazaljke na satu, a ona ga je zavrtjela za 270 stepeni i odnjela 250 kilometara prema sjeveru", kazao je Lakman, prenosi hrvatski portal "Ekspres" pisanje BBC-ija.

"Ovaj ledeni brijeg je dugačak 160 kilometara, ali je širok tek 200 metara. Možemo reći da je sličnih proporcija kao kreditna kartica, pa iznenađuje činjenica da je zapravo pretrpio malo štete na dosadašnjem putu", kaže Lakman.

A68 se od ivice ledenog grebena Larsen C odvojio u julu 2017. Profesor Lakman od tada prati njegovo kretanje, koristeći evropske satelite Sentinel-1.

U pitanju su dva satelita koji nadleću ledeni brijeg na nekoliko dana. Sateliti su opremljeni radarskim senzorima koji omogućuju da se vidi Zemljina površina bez obzira na vremenske uslove i količinu svetlosti. Trenutno je Antarktik pod velom zimskog mraka.

I premda se A68 držao prilično kompaktno, usput je izgubio veće dijelove leda. Jedan od njih je otpao s jednog njegovog kraja ubrzo nakon što je breg nastao. A o njegovoj veličini svjedoči i potreba naučnika da mu daju ime A68b. Sa otprilike aktuelnih 13 kilometara dužine i pet kilometara širine ova santa leda sada se nalazi oko 110 kilometara dalje u smjeru sjevera.

I poput mnogih ledenih bregova iz Vedelovog mora, A68 i A68b na kraju će biti istisnuti u antarktičku cirkumpolarnu struju, koja će ih usmjeriti prema južnom Antarktiku na put poznat kao „dolina ledenih bregova“.

Riječ je o istom kretanju vode i pratećih vjetrova, koje je poznati naučnik Ser Ernest Šeklton iskoristio 1916. da bi pobjegao sa Antarktika nakon što je u morskom ledu izgubio brod „Indjurans“. Šeklton je krenuo prema ostrvu Južnoj Džordžiji, gdje se blizu obale često mogu vidjeti veliki ledeni bregovi.

Zbog dubokog dna oni se nerijetko zaglave u plitkom kontinentalnom pojasu britanskih prekomorskih teritorija. Da li je ovo konačna sudbina A68 — usidrenje blizu Južne Džordžije i otapanje na njegovom „groblju ledenih bregova“, preostaje nam da vidimo, zaključuje profesor Lakman.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije