Okolina

Nissan pustio u pogon najveći "solarni krov" u svijetu

Nissan pustio u pogon najveći "solarni krov" u svijetu
Foto: Ilustracija | Nissan pustio u pogon najveći "solarni krov" u svijetu
N.N.

Nissan je danas potvrdio da je u svojoj tvornici u Amsterdamu u pogon pustio najveći solarni krov u Holandiji.

Solarni krov je instaliran na krovu Nissanovog centra za proizvodnju dijelova smještenog u glavnom gradu Holandije, a sadrži skoro 9.000 fotonaponskih panela s pomoću kojih na godišnjem nivou proizvodi energiju iz obnovljivih izvora u količinama dovoljnim za pokretanje 900 domaćinstava. Takođe će znatno smanjiti emisije CO2 koje ispušta tvornica. Procjenjuje se da će solarni krov ukupno uštediti 1,17 miliona kilograma CO2 godišnje.

Budući da može ispuniti gotovo 70 % energetskih potreba centra na godišnjem novou, instalacija ovog velikog solarnog krova predstavlja veliki korak u Nissanovim nastojanjima da rad u Evropi učini održivijim. Pri tome će se energija koju generišu paneli prenositi direktno u nacionalnu električnu mrežu.

Francisko Karanza, direktor odjeljenja Nissan Energy je izjavio:

"Nissan ostaje predan smanjenju uticaja naših tvornica širom Evrope na okolinu i oduševljeni smo što možemo potvrditi da smo danas u pogon pustili solarni krov našeg centra za proizvodnju dijelova u Amsterdamu. Ulaganje u nova energetska rješenja i njihova integracija su temelj Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, a ovaj je projekat jasan dokaz da želimo promijeniti ne samo način na koji vozite, već i način na koji živite".

Dio projekta je finansiran nacionalnim programom grupnog finansiranja što njegove rezultate čini prvom velikom saradnjom između stanovnika i nekog proizvođača.

Koen Maes, direktor, "Nissan Beneluxa" kaže da je Amsterdam jedan od najnaprednijih gradova u Evropi i da su u Nissanu uzbuđeni što mogu pomoći gradu da na pametniji i efikasniji način iskoristi prostor, energiju i resurse te pritom učini svoje poslovanje održivijim.

Nakon uspjeha ovog projekta, Nissanov centar za proizvodnju dijelova razmatra sljedeću fazu projekata kojima će smanjiti uticaj tvornice na okolinu.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije