Okolina

Njemačka isključila tri od šest posljednjih nuklearki

Njemačka isključila tri od šest posljednjih nuklearki
Foto: Tanjug/AP | Njemačka isključila tri od šest posljednjih nuklearki
Tanjug

Njemačka je isključla tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana fokusirajuhi se na obnovljive izvore energije.

Vlada je odlučila da ubrza postepeno ukidanje nuklearne energije nakon havarije reaktora u Fukušimi u Japanu 2011. godine kada su zemljotres i cunami uništili priobalno postrojenje u najgoroj nuklearnoj katastrofi na svijetu od Černobilja 1986. godine, prenio je Rojters.

Reaktori Brokdorf, Gronde i Gundremingen C, kojima upravljaju kompanije E.ON i RVE, zatvorene su u petak kasno uveče nakon tri i po decenije rada.

Posljednje tri nuklearne elektrane - Isar 2, Emsland i Nekarvestheim II - biće isključene do kraja 2022. godine.

Preusen Elektra, koja upravlja postrojenjima Brokdorf i Gronde, saopštila je u subotu da su te dvije nuklearne elektrane zatvorene nešto prije ponoći u petak.

RVE je saopštio da je fabrika Gundremingen C, takođe, zaustavila proizvodnju u petak uveče.

Šest nuklearnih elektrana doprinosilo je sa oko 12 odsto proizvodnje električne energije u Njemačkoj 2021. godine, pokazuju preliminarne brojke.

Udio obnovljive energije iznosio je skoro 41 odsto.

Njemačka ima za cilj da obnovljivi izvori energije zadovolje 80 procenata potražnje za električnom energijom do 2030. inteziviranjem infrastrukture za energiju vjetra i sunca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije