Okolina

Pratite nas na Google news

Nju Delhi zabilježio rekordno zagađenje vazduha

Nju Delhi zabilježio rekordno zagađenje vazduha
Foto: N.N. | Nju Delhi zabilježio rekordno zagađenje vazduha
Tanjug

NJU DELHI - Zagađenje vazduha u nekim dijelovima indijske prijestonice popelo se rano jutros na najgori zabilježeni nivo, rekli su zvaničnici, dan nakon vatrometa zbog obilježavanja Divalija, indijskog festivala svjetla.

Indeks kvaliteta vazduha, koji mjeri koncentraciju otrovnih čestica, dostigao je 500 u nekoliko dijelova Nju Delhija, uključujući međunarodni aerodrom, u ranim jutarnjim satima, što je rekord koji je vladin centralni odbor za kontrolu zagađenja zabilježio.

Sve iznad 401 klasifikovano je kao "teško". Zagađenje vazduha na tom nivou može ozbiljno uticati na one sa postojećim respiratornim bolestima, pa čak i na one koji su zdravi, prenosi Rojters.

Nivo je ostao iznad 300 od jutros, ili „veoma loše“, što može izazvati respiratorne bolesti nakon dužeg izlaganja.

Stanovnici su se probudili u oblaku sive boje koji je za sobom ostavio dim od vatrometa koji je ostao "zarobljen" u hladnom vazduhu grada.

Međutim, ukupni indeks kvaliteta vazduha u gradu bio je najniži u tri godine zbog povoljne brzine vjetra i određenog smanjenja upotrebe vatrometa tokom Divalija, prema SAFAR-u, državnom monitoru.

Kako agencija javlja, Vrhovni sud naredio je stanovnicima da koriste bezbjedan i ekološki vatromet najviše dva sata i to samo u određenim oblastima kao što su parkovi, ali zakon je prekršen u nekoliko dijelova grada, tvrde stanovnici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije