Okolina

Novi pomak na klimatskom samitu: SAD predstavile plan suzbijanja ispuštanja metana

Novi pomak na klimatskom samitu: SAD predstavile plan suzbijanja ispuštanja metana
Foto: Tanjug/AP | Novi pomak na klimatskom samitu: SAD predstavile plan suzbijanja ispuštanja metana

DUBAI - Na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Dubaiju COP28 došlo je do novog pomaka, nakon što su SAD predstavile plan usmjeren na suzbijanje ispuštanja metana iz industrije nafte i plina u SAD, u sklopu globalnog plana za obuzdavanje emisija koje doprinose klimatskim promjenama.

Pravila, koja su u pripremi dvije godine, objavili su američki zvaničnici na konferenciji. Očekuje se da će SAD i druge nacije koje prisustvuju samitu detaljno objasniti kako će postići obećanje koje je dalo 150 zemalja prije dvije godine o smanjenju emisije metana za 30 odsto u odnosu na nivoe iz 2020. do 2030. godine.

Metan ima tendenciju da iz bušotina, gasovoda i druge opreme za naftu i gas curi u atmosferu, što je višestruko štetnije za klimu od ugljičnog dioksida, tako da obuzdavanje emisija metana može imati neposredniji utjicaj na klimatske promjene.

"Ovi novi standardi pomoći će nam da ispunimo naše međunarodne obaveze da se agresivno borimo protiv klimatskih promjena, uz poboljšanje kvaliteta vazduha za zajednice širom zemlje", rekao je administrator američke Agencije za zaštitu okoliša Majkl Regan na konferenciji za novinare u Dubaiju.

Već prvog dana samita su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Sjedinjene Države i EU obećale 475 miliona dolara Fondu za gubitke i štete koji je osnovan prošle godine u Egiptu. Na taj način oživljava fond za pomoć siromašnijim zemljama koje se suočavaju s štetama usljed ekstremnih vremenskih prilika.

Prošle godine, na istoj konferenciji, zemlje su se složile da je takav fond potreban i procijenili su da bi trebalo prikupiti oko 400 milijardi dolara. Iako su se mnogi naučnici i aktivisti u COP-u složili da je to bio korak u pravom smjeru, oni kažu da je izazov za implementaciju tek počeo.

Kamala Haris, potpredsjednica SAD-a, najavila je još tri milijarde dolara klimatskom fondu. SAD su ranije uplatile dvije milijarde dolara ovom fondu.

"Sat više ne otkucava on već lupa. A mi moramo nadoknaditi izgubljeno vrijeme i ne možemo priuštiti postepene korake", rekla je ona na samitu. 

Sada će se reflektori okrenuti zemljama poput Kine, druge po veličini svjetske ekonomije, te Saudijske Arabije i Katara, dvije male, ali bogate zemlje. Sve tri se i dalje smatraju zemljama u razvoju prema klimatskom okviru UN-a uprkos tome što su značajno povećale svoje bogatstvo u posljednjim generacijama.

"Gradimo mostove između tradicionalnih zemalja donatora i novih, netradicionalnih donatora", rekla je njemačka ministrica razvoja Svenja Šulce, koja je na plenarnoj sjednici najavila doprinos Berlina od sto miliona dolara.

Na samitu je inaugurisan prvi vjerski paviljon, kroz koji će glavne vjerske zajednice svijeta svojim aktivnostima doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena.

Papa Franjo poslao je poruku za inauguraciju prvog paviljona vjere na klimatskom događaju Ujedinjenih naroda, poručivši da on pokazuje da su sva autentična vjerska uvjerenja izvor djelovanja protiv klimatskih promjena.

Pozivajući prisutne na akciju, papa Franjo je rekao čovječanstvo promijeniti svoj način života. Papa je trebao prisustvovati klimatskom samitu ali ju je morao otkazati nakon što su mu to savjetovali doktori zbog infektivnog bronhitisa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije