Okolina

Obnovljena šuma veličine Francuske

Obnovljena šuma veličine Francuske
Foto: Gambar oleh jplenio dari Pixabay | Obnovljena šuma veličine Francuske

Šuma koja je širom svijeta obnovljena prirodnim putem u posljednjih 20 godina ima površinu veličine Francuske, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U Brazilu je od 2000. godine obnovljena šuma na površini veličine Holandije, saopštila je grupa "Atlantik forest".

Na sjeveru Mongolije obnovljeno je 1,2 miliona hektara šume u posljednjih 20 godina, a druga "žarišta" regeneracije su centralna Afrika i šume na sjeveru Kanade.

Obnovljena šuma ima potencijal da apsorbuje oko 5,9 gigatona ugljen dioksida, što je više nego godišnja emisija SAD.

Tim predvođen Svjetskom fondacijom za prirodu (WWF) koristio je satelitske snimke za definisanje i crtanje mape obnovljenih šuma.

Regeneracija šume podrazumijeva prirodnu obnovu šumskog pokrivača uz malo ili bez intervencija. To znači da čovjek ili ne radi ništa na tome i pusti prirodu da se sama obnovi ili sadi autohtone vrste drveća da zagradi šumu od stoke ili da ukloni invazivne vrste biljaka.

Vilijam Boldvin-Kantelo iz Svjetske fondacije za prirodu rekao je da je prirodna obnova šuma često "jeftinija, bogatija ugljenikom i bolja za biodiverzitet u odnosu aktivno posađenu šumu", prenio je "BBC".

"Da bi se izbjegle klimatske promjene, mi moramo prekinuti sječu šume i ujedno obnavljati prirodu. Uništavanje šume i dalje se vrši na više miliona hektara godišnje, što premašuje površinu koja se obnovi", rekao je Boldvin-Kantelo.

On je dodao da se regeneracija ne smije uzimati zdravo za gotovo.

"Da bismo shvatili potencijal šuma kao klimatskog rješenja, potrebna nam je podrška za regeneraciju u klimatskim planovima i moramo se boriti protiv pokretača krčenja šuma, što u Velikoj Britaniji znači snažne domaće zakone koji to sprečavaju", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije