Okolina

Oboren rekord: Najtopliji mart u Banjaluci od 1961. godine

Oboren rekord: Najtopliji mart u Banjaluci od 1961. godine
Foto: N.N. | Oboren rekord: Najtopliji mart u Banjaluci od 1961. godine

BANJALUKA – Poslije najtoplijeg februara od kada se vrše mjerenja, toplo vrijeme nastavilo se i u martu, pa je tako u Banjaluci ovaj mart bio najtopliji još od 1961. godine.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske ističu da je tokom većeg dijela mjeseca bilo toplije od prosjeka uz prolazna zahlađenja koja su trajala samo nekoliko dana, a bila je i česta pojava jakog južnog strujanja koje je donosilo vrlo topao vazduh porijeklom sa sjevera Afrike.

 "U Banjaluci mart 2024. je bio topliji za 4.2 stepena Celzijusova od prosjeka. Prethodno najtopliji mart je bio 2001. kada je srednja temperatura iznosila 11.2 stepeni Celzijusovih. Maksimalna temperatura je tokom 10 dana prelazila iznad 20 stepeni, a zabilježena su i dva ljetna dana (dani sa maksimalnom temperaturom iznad 25 stepeni)", istakli su iz RHMZ-a.

S druge strane, ipak nije oborena vrijednost za apsolutnu maksimalnu temperaturu koja iznosi 29.6 stepeni i koja je izmjerena u martu 1977. godine.

"Maksimalna temperatura 31. marta u Banjaluci je iznosila 28 stepeni. Minimalna temperatura se samo jednog dana spustila ispod nule, 20. marta kada je bilo -1.7", stoji na sajtu RHMZ-a.

 Tokom marta bilo je i vjetrovito, a količina padavina je bila oko prosječnih vrijednosti.

"Palo je 77.5 mm padavina, a prosjek iznosi 76.4 mm. Padala je uglavnom kiša, samo je 24. marta uz prolazno jače zahlađenje tokom par sati padao snijeg koji se nije zadržavao", naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije