Okolina

Održana "Eko regata - zajedno do čiste Plive"

Održana "Eko regata - zajedno do čiste Plive"
Foto: Srna | Održana "Eko regata - zajedno do čiste Plive"

Opština Jezero bila je danas domaćin manifestacije "Eko regata - zajedno do čiste Plive", u okviru koje je obavljena akcija čišćenja obala ove rijeke i uljepšavanja vodenog puta uz podršku raftera, kajakaša i drugih ljubitelja ove rijeke.

U projekat su uključene i opštine Šipovo i Jajce, a njegov cilj je i razvijanje ekološke svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine.

Predsjednik Skupštine opštine Jezero Dragana Karaga rekla je novinarima da je regata od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu i da je njen cilj čista rijeka Pliva, što se i postiže ovakvim i sličnim projektima.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač naglasio je da ovom akcijom žele da podstaknu građane da učestvuju u zaštiti rijeke, a načelnik Jajca Edin Hozan kaže da su Jajce, Šipovo i Jezero povezani prirodom, geografijom i potrebom da zajednički održavaju ovaj prostor.

Janko Aleksić iz Jezera, koji ima 73 godine, kaže da je odrastao uz Plivu i da je za emotivno vezan za ovu krajišku ljepoticu.

"Svaki svoj slobodni trenutak posvećujem Plivi, rijeci koja je za mene najljepša na svijetu. Očaran sam njenom ljepotom, ali i izutenim ribljim fondom, gdje najviše ima potočne pastrmke i lipljena", dodao je Aleksić.

"Eko regata - zajedno do čiste Plive", počela je u nedjelju, 24. jula, u Šipovu, a završava se sutra u Jajcu čišćenjem korita Plive, nedaleko od vodopada.

Regata se organizuje u saradnji ove tri opštine, Planinarskog društva Ćusine iz Jajca i OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije