Okolina

Ogromna ljudska potrošnja odgovorna je za nestanak životinjskih vrsta

Ogromna ljudska potrošnja odgovorna je za nestanak životinjskih vrsta
Foto: N.N. | Ogromna ljudska potrošnja odgovorna je za nestanak životinjskih vrsta

Svjetska organizacija za prirodu (WWF) objavila je da je ogromna ljudska potrošnja izazvala masovno smanjenje globalnih populacija divljih životinja u posljednjim desetljećima, prenosi BBC.

U izvještaju ove organizacije stoji da je između 1970. i 2014. godine nestalo blizu 60 posto kičmenjaka.

"Zemlja gubi biološku raznolikost brzinom koja je viđena samo tokom masovnih uništenja", navedeno je u izvještaju.

Ova organizacija svake druge godine objavljuje izvještaj "Živa planeta" kojim procjenjuje stanje životinjskih vrsta na svijetu. U ovogodišnjem izdanju navedeno je da samo četvrtina zemljine površine nije pod utjecajem ljudskih aktivnosti, ali da će do 2050. godine ta terirorija iznositi desetinu površine zemlje. Na promjenu je utjecala povećana proizvodnja hrane, kao i potražnja za energijom, zemljištem i vodom.

Iako je gubitak šume posljednjih desetljeća usporen ponovnim pošumljavanjem u nekim regijama, stručnjaci ističu da je gubitak povećan u tropskim šumama koje sadrže najveći stepen biološke raznolikosti na zemlji. U izvještaju je navedeno i da su Južna i Centralna Amerika imale najdramatičniji pad populacije kičmenjaka - gubitak od 89 posto u odnosu na 1970. godinu.

Vrste koje žive u morskoj vodi su u velikoj opasnosti, jer je zagađenje plastikom primijećeno u najdubljim dijelovima svjetskih okeana. U izvještaju je navedeno i da su slatkovodne vrste koje naseljavaju jezera, rijeke i močvare zabilježile pad populacije od 83 posto u odnosu na 1970. godinu.

Svjetska organizacija za prirodu poziva da se donese novi globalni dogovor između ljudi i prirode. Taj sporazum bi bio poput Pariskog sporazuma iz 2015. godine, čiji je cilj da se smanjenjem emisije gasova staklene bašte utječe na klimatske promjene.

"Oni koji odlučuju na svim nivoima moraju donijeti ispravne političke, finansijske i potrošačke odluke kako bismo postigli viziju da se ljudski rod i priroda razvijaju u harmoniji na ovoj jedinoj planeti koju imamo", navedeno je u izvještaju.

Ovaj izvještaj pokazuje da životinjske vrste nestaju uznemirujućom brzinom, ali nam ne govori da smo izgubili 60 posto životinjskih vrsta. BBC piše da "indeks žive planete" prati pad svake pojedinačne vrste, a ne gubitak ukupne životnjske populacije. Ogroman procent pada kod rijetkih vrsta neće utjecati na ukupan broj životinja na svijetu, ali će utjecati na stopu prosječnog nestanka životinja.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije