Okolina

Okeani sve topliji, morski svijet ugrožen

Okeani sve topliji, morski svijet ugrožen
Foto: Instagram | Okeani sve topliji, morski svijet ugrožen

Najveći temperaturni rekordi su već četvrtu godinu zaredom zabilježeni na sjevernom Pacifiku, sjevernom Atlantiku, Sjevernom ledenom okeanu i Sredozemnom moru.

Od 1970. godine svjetski okeani se svake godine sve više zagrijavaju, a kao jedan od razloga ovog problema naučnici navode činjenicu da ovo predstavlja dio dugoročnog obrasca zagrijavnja površine planete i njene atmosfere usljed uticaja gasova sa efektom staklene bašte. 

Prije svega, ovo se odnosi na sjeverne dijelove Pacifika, sjeverne dijelove Atlantika, Sjeverni ledeni okean i Sredozemno more, za koje je i u 2022. godini uočeno da obaraju prethodne temperaturne rekorde.

Međutim, pored ovoga uočeno je i da se okeani sve više "raslojavaju" ili prosto rečeno njihove vodene mase se ne miješaju tako lako i između ostalog zadržavaju toplotu na svojim površinama, što dovodi do dodatnog zagrijavanja atmosfere. Što dodatno može dovesti do uništavanja morskih ekosistema, porasta nivoa mora i promjena u vremenskim obrascima širom svijeta. A kao najbolji dokaz "začaranog kruga" u kom se nalazimo govore i dešavanja od prošlog ljeta kada su Evropu i SAD zahvatile nezapamćene vrućine, dok je u Kini zabilježena rekordna suša. 

"Sve dok ne dosegnemo neto nultu emisiju, zagrijavanje će se nastaviti, a mi ćemo i dalje svjedočiti obaranju rekordnih temperatura u okeanima, kao što je to bilo ove godine", objasnio je klimatolog Majkl Man sa Univerziteta Pensilvanije, čija studija je objavljena u časopisu "Advances in Atmospheric Sciences".

Naučnici u laboratoriji pokušavaju spasiti morske zvijezde 

Nekoliko sati od Sijetla u laboratoriji "Friday Harbor", na lokaciji do koje se može doći samo brodom, naučnici uzgajaju i proučavaju ugrožene morske zvijezde.

Naime, morske zvijezde, kojih je nekad bilo mnogo duž pacifičke obale od meksičkog poluostrva Baja Kalifornia do Aljaske, desetkovana su. Otprilike 90 odsto je nestalo od 2013. zbog tajanstvenog sindroma koji je možda uzrokovan klimatskim promjenama i sve većim temperaturama okeana.

"Postoje neki pokazatelji da je bolest možda bila povezana s nekim toplijim vodama otprilike u to vrijeme", rekao je Džejson Hodin, naučnik u "Friday Harboru", objašnjavajući tajanstvenu podudarnost nestanka morskih zvijezda zbog bolesti i izglede da su klimatske promjene možda imale ulogu u tome.

Laboratorija koja se nalazi na ostrvu San Juan trenutno se brine o 109 jednogodišnjih, 23 dvogodišnje, 12 trogodišnjih i približno 5.000 ličinki morskih zvijezda suncokreta koje su uzgojene u zatočeništvu.

"Sada provodimo jedini svjetski program uzgoja u zatočeništvu za jedinu ugroženu morsku zvijezdu na svijetu", rekao je Hodin, koji je na čelu programa od njegova početka 2019. i nada se da će ih jednog dana pustiti u divljinu.

Dosadašnje studije s mladim i mlađim odraslim morskim zvijezdama u laboratoriji dale su neke ohrabrujuće rezultate. Morske zvijezde suncokreti možda mogu podnijeti toplije vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije