Okolina

Orjen postaje zaštićeno područje

Orjen postaje zaštićeno područje
Foto: N.N. | Orjen postaje zaštićeno područje

TREBINJE - Bijela gora, područje planinskog masiva Orjen, koja teritorijalno pripada Trebinju, uskoro će dobiti status zaštićenog područja, odnosno biće proglašena parkom prirode.

U Planinarskom društvu "Vučji zub" iz Trebinja potvrđeno je da je Vlada Republike Srpske već utvrdila Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode "Orjen", na prijedlog Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, s urađenom stručnom studijom, a sve bi trebalo da bude okončano do kraja godine.

Budući park prirode će se prostirati na površini od 16.716 ha, od granice s Crnom Gorom do doline rijeke Trebišnjice, dijela toka između Bilećkog jezera i naselja Arslanagića Most.

"Donošenje ove odluke ima za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravlja zaštićenim prirodnim područjem u skladu s aktivnostima ljudi, što će i prirodi i valorizaciji ovog kulturnog nasljeđa biti vjetar u leđa", kaže Igor Škero, predsjednik "Vučjeg zuba".

Igor Škero

Orjen je svoje mjesto među zaštićenim područjima u Republici Srpskoj obezbijedio, kako je navedeno i u studiji, svojim geomorfološkim osobenostima, bogatstvom i raznolikošću flore i faune, te zbog brojnih i rijetkih, ali ugroženih vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

Cjelokupno područje Parka prirode "Orjen", kako je predloženo, biće podijeljeno na zone s tri režima zaštite, od kojih je prvi i najmanji, ali najviše zaštićen i obuhvata svega 255 hektara parka, u koji će biti zabranjeni nekontrolisani ulazak, sječa vegetacije, sakupljanje bilja, lov svih životinja i dr.

Režim zaštite druge zone, na površini od 7.369 ha, dozvoljava organizovano i individualno posjećivanje, ispašu i košenje trave, plansko korištenje šuma i sakupljanje bilja, lov divljači izuzev vrsta koje su izdvojene kao prirodne vrijednosti, izgradnju hranilica i pojilica, osmatračnica, te izgradnju putne infrastrukture uz dozvolu Zavoda, ali i minimalno uređenje za potrebe turizma.

U zoni režima zaštite trećeg stepena, na prostoru površine od 9.090,45 ha, biće moguće u ozbiljnijem zamahu razvijati infrastrukturu namijenjenu ekološkom, ruralnom, zdravstvenom, sportsko-rekreativnom turizmu, uređivati i opremati prostore za potrebe turizma te organizovati vaspitno-obrazovne i rekreativne aktivnosti, ali i graditi stambene i pomoćne objekte za potrebe domaćinstava.

Na ovaj će način Bijela gora biti i formalno prepoznata kao vrijednost i nasljeđe od republičkog značaja, što će biti dodatni zamajac u oblasti ekološkog, seoskog, zdravstvenog i sportsko-rekreativnog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije