Okolina

Oslo smanjuje emisije ugljen-dioksida za 95 odsto

Oslo smanjuje emisije ugljen-dioksida za 95 odsto
Foto: N.N. | Oslo smanjuje emisije ugljen-dioksida za 95 odsto

OSLO - Glavni grad Norveške Oslo objavio je danas da je postavio cilj da do 2030. godine smanji emisije ugljen-dioksida za 95 odsto.

"Ovo je najambicioznija klimatska strategija među svim velikim gradovima u svijetu", saopštio je gradonačelnik Rejmond Johansen. 

On je dodao da je cilj da se "u narednih 11 godina iz grada uklone preostali izvori emisija" gasa koji utiče na klimu, prenio je AFP. 

Vladajuća većina u gradskoj upravi, koju čine ljevičari i zeleni, nije objavila procjenu o cijeni realizacije ovog plana, koji je objavljen mjesec dana uoči opštinskih izbora. 

Postavljeni cilj određen je u odnosu na izmjereni nivo ugljen-dioksida iz 2009. godine, a u arhivi nema starijih podataka o emisijama na nivou opština. 

Među planiranim mjerama je korištenje vozila sa "nultim emisijama" unutar grada, ali nije precizirano da li to podrazumijeva direktnu zabranu automobila sa benzinskim i dizelskim motorima. 

Oslo je ove godine Zelena prijestonica Evrope, a opštinske vlasti žele da smanje ukupni saobraćaj za trećinu u poređenju sa 2015. godinom i podstaknu upotrebu javnog prevoza, bicikla i trotoara za pješake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije