Okolina

Otkriven drevni lav, bio strah i trepet prašuma

Otkriven drevni lav, bio strah i trepet prašuma
Foto: Screenshot / Youtube | Otkriven drevni lav, bio strah i trepet prašuma

Naučnici su otkrili novu vrstu takozvanog marsupijalnog lava koji je živio prije 23 miliona godina u zabačenim dijelovima Australije. Drevni lav je bio veličine mačke, ali su njegovi zubi bili toliko jaki da je ulivao strah svim životinjama prašume u kojoj je živio.

Riječ je o vrsti po imenu lekaneleo ili skraćeno leo. Krvoločna mačka nekada je lutala Riverslijem koji je sada centar svjetske kulturne baštine.

Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova. Poznat je po snažnim pretkutnjacima koji su mogli da probiju kost. Naučnici su vjerovali da je ova vrsta pripadala rodu priscileo roskellyae, ali su paleontolozi Ana Gilespi, Majkl Arčer i Suzan Hend otkrili da je riječ o posebnoj vrsti.

Arčer kaže da su mali, ali snažni pretkutnjaci uticali da se lekaneleo razlikuje od ostalih vrsta marsupijalnog lava.

"Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova ikada. Zapravo je bio veličine mačke. Imali su izvanredne, izdužene i vrlo oštre pretkutnjake. Ovo je najneobičnije prilagođavanje ili evolucija mesojeda sisara na planeti", objašnjava Arčer.

Životinje iz prašuma Kvinslenda plašile su se lekanelea uprkos njegovim dimenzijama. Ne zna se kako bi se sada snašao u divljini jer ne postoji nijedna vrsta koja mu je slična.

Živio je u mirnoj prašumi na kojoj se danas nalazi suvo i snažno nisko rastinje Riversli. Arčer kaže da je prašuma nestala zbog globalnog zagrijavanja i upozorio da će Australija ostati bez mnogih biljnih vrsta zbog klimatskih promjena.

Riversli je poslije posjeta ser Dejvida Atenboroua postao najpoznatija lokacija fosia lokacija u Australiji. Na tom mjestu se nalaze dobro očuvani ostaci životinja koje su živjele prije 23 miliona godina.

Marsupijalni lavovi nisu usko povezani s afričkim lavovima ili ugroženim azijskim lavom s podneblja Indije jer su se razvili izolovani od ostatka svijeta. Najpoznatija vrsta marsupijalnog lava je thylacoleo carnifex. Može da se sretne u prirodnjačkim muzejima i najveći je sisar mesojed koji je ikada postojao u Australiji. Prosječna težina iznosila je od 100 do 130 kilograma, a pojedini primjerci dostizali su do 160 kilograma.

(Sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije