Okolina

Pratite nas na Google news

Otkriveni dječji kosturi sa 'šljemovima' od lobanja druge djece

Otkriveni dječji kosturi sa 'šljemovima' od lobanja druge djece
Foto: N.N. | Otkriveni dječji kosturi sa 'šljemovima' od lobanja druge djece
N.N.

Arheolozi u Ekvadoru otkrili su nikada do sada viđeni pogrebni ritual, u kojem su glave preminulih novorođenčadi „ukrašavane“ lobanjama druge djece.

Naučnici su ranije otkrivali drevne rituale u kojima su dijelovi ljudskih tijela korišćeni u religioznim obredima, ali nikada nisu zatekli da su dječje lobanje korićene kao "ukrasni šljemovi".

Istraživanje o otkriću objavljeno je u časopisu "Latin American Antiquity", a u njemu se detaljno opisuje otkopavanje grobnica na lokaliteti Salango u centralnom dijelu priobalja Ekvadora, prenosi RTS.

Dvije pogrebne zemunice, oko 2.100 godina stare, pripadale su narodu Guangala i otkopavane su između 2014. i 2016. godine. Ukupno je 11 tijela pronađeno, od čega su na dva kostura novorođenčadi pronađeni 'šljemovi' napravljeni od lobanja druge djece.

Antropološkinja Sara Juengst, jedan od autora studije i asistent na Univerzitetu Sjeverne Karoline, rekla je da je zajedno sa svojim kolegama bila, najblaže rečeno, iznenađena otkrićem, iako nije bila prisutna tokom početnog otkopavanja, koje je predvodio Ričard Lunis, arheolog sa ekvadorskog univerziteta.

Tokom otkopavanja, Lunis je vrlo brzo prepoznao da postoje dva sloja lobanje, a da bi sačuvao ostatke izvadio ih je zajedno sa okolnim slojem zemlje.

Američke kolege pomogle su u analizama, kojima je utvrđen uzrast djece čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Prvo novorođenče bilo je staro oko 18 mjeseci, a na glavi je imalo dio lobanje djeteta starosti između četiri i 12 godina.

Drugom, starosti između šest i devet mjeseci, na glavu je stavljena lobanja djeteta uzrasta od dve do 12 godina.

Najčitanije