Okolina

Otkriveno prisutvo novih vrsta insekata u Engleskoj

Otkriveno prisutvo novih vrsta insekata u Engleskoj
Foto: Pexels/Ilustracija | Otkriveno prisutvo novih vrsta insekata u Engleskoj

Na gradskoj farmi u engleskom gradu Bat otkriveno je 1.250 novih vrsta insekata, koje su naselile sjevereno područje kao posljedica ekstremnih temperatura.

Volonteri i istraživači su iskazali zabrinutost zbog pojave 30 vrsta u Batu tokom ljeta, dok su prethodno bile prisutne isključivo zimi, piše Gardijan.

Ekolog Majk Vilijams istakao je da su insekti jasan indikator njegovim kolegama kako klimatske promjene utiču na faunu u regionu i dodao da su reakcije paukova na vremenske prilike klasičan primjer promjena zbog njihovog kratkog životnog vijeka i mobilnosti, prenosi Tanjug.

"Tokom devedesetih godina prošlog vijeka imali smo mogućnost da vidimo osu pauka na južnoj obali Engleske, u Dorsetu. Za njih je Bat bio previše sjeverno jer je bilo hladno. Nikada nisam mogao da zamislim da ćemo ih vidjeti u ovoj regiji, a njihovo prisustvo dokazuje promjene u klimi", zaključio je Vilijams.

Dodao je da ga promjene u fauni sjevera zemlje fasciniraju i rastužuju i da ga cvrčci koji sada mogu da se čuju iz prirode i sa farmi podsjeća da sluša zvuk klimatskih promjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije