Okolina

Otopljavanje dvije trećine glečera do 2100. godine?

Otopljavanje dvije trećine glečera do 2100. godine?
Foto: N.N. | Otopljavanje dvije trećine glečera do 2100. godine?

KATMANDU - Dvije trećine glečera na Himalajima moglo bi se otopiti do 2100. godine ukoliko se globalne emisije ne smanje, upozorili su naučnici.

Prema izvještaju o planinskom vijencu Hindu-Kuš, čak i ukoliko se realizuje najambiciozniji plan iz Pariskog sporazuma o globalnom zagrijavanju da se ono ograniči na 1,5 stepena Celzijusova, jedna trećina glečera će se otopiti.

Glečeri u području Hindu-Kuša važan su izvor vode za 250 miliona ljudi u planinama, kao i 1,65 milijardi koji žive u dolinama rijeka ispod tih planina, javio je AFP.

Uticaj otopljavanja glečera na ljude mogao bi da se kreće od pogoršanog zagađenja vazduha do ekstremnijih vremenskih uslova.

"Usljed topljenja moglo bi da dođe do izlivanja stotina glečerskih jezera, što bi moglo da izazove poplave u podnožju planina, uključujući podnožje vrha Mont Everest", smatraju naučnici.

U pravljenju izvještaja učestvovalo je više od 350 istraživača i političkih stručnjaka, 185 organizacija, 210 autora, 20 urednika i 125 spoljnih recenzenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije