Okolina

Ova godina ubjedljivo najtoplija u istoriji

Ova godina ubjedljivo najtoplija u istoriji
Foto: Dražan Pozderović | Ova godina ubjedljivo najtoplija u istoriji, koliko je poraslo globalno zagrijavanje

Planeta će do kraja 2023. godine dostići nivo globalnog zagrijavanja od oko 1,4 stepena Celzijusova iznad predindustrijskog doba, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Privremeni izvještaj SMO o stanju globalne klime potvrđuje da će 2023. biti ubjedljivo najtoplija godina u istoriji i da će nadmašiti do sada rekordnu 2016. godinu, kada je svijet bio za oko 1,2 stepena topliji od predindustrijskog prosjeka.

Ovo ukazuje na urgentnost sa kojom se svjetski lideri suočavaju u vezi sa temom postepenog ukidanja fosilnih goriva na godišnjem samitu UN o klimi "COP28", koji počinje danas u Dubaiju.

"Nivoi gasova staklene bašte su rekordno visoki. Globalna temperatura je rekordno visoka. Porast nivoa mora je rekordno visok. Rekordno je nizak nivo leda na Antarktiku", rekao je generalni sekretar SMO-a Peteri Talas, prenosi Srna.

Antarktički morski led dostigao je ove godine najniži zimski maksimum u istoriji, oko milion kilometara kvadratnih manje od prethodnog negativnog rekorda.

U izvještaju se navodi da su švajcarski glečeri izgubili oko 10 odsto preostale zapremine u posljednje dvije godine, a šumski požari spalili su rekordnu površinu u Kanadi, gdje je uništeno oko pet odsto šumskog pokrivača.

Naučnici upozoravaju da je zagrijavanje od 1,5 stepena Celzijusova gornja granica za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena prema Pariskom sporazumu iz 2015. godine.

Stručnjaci ističu da bi u cilju dostizanja te granice nivo zagrijavanja planete morao da se održava u dužem periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije