Okolina

Ova zemlja ima najčistiju vodu za kupanje a nema more

Ova zemlja ima najčistiju vodu za kupanje a nema more
Foto: Pixabay/PIRO4D | Ova zemlja ima najčistiju vodu za kupanje a nema more
N.N.

Kvalitet evropskih voda za kupanje dramatično se poboljšao posljednjih decenija, a novi izvještaj koji je ove nedjelje objavila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) otkriva da je skoro 85 odsto njenih kupališta sada rangirano kao "odlično".

Godišnji izvještaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i priobalnih mjesta za kupanje širom zemalja članica Evropske unije, Albanije i Švajcarske tokom 2021. godine. Velika Britanija, pošto je napustila EU, prvi put je izostala iz izvještaja.

Austrija bez izlaza na more, poznata po brojnim prelijepim jezerima, uključujući alpske vode Ahenze u Tirolu i Belo jezero, smaragdne boje u Koruškoj, nalazi se na vrhu liste, sa 97,7 odsto njenih voda proglašeno odličnim.

Odmah iza njega na vrhu liste su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Danska i Njemačka su ostale zemlje u kojima je više od devet od 10 lokacija dobilo najbolju ocjenu.

Najčistije vode za kupanje u Evropi

1. Austrija (97,7 odsto)

2. Malta (96,6 odsto)

3. Grčka (95,8 odsto)

4. Hrvatska (95,7 odsto)

5. Kipar (93,3 odsto)

6. Danska (91,9 odsto)

7. Njemačka (90,4 odsto)

8. Bugarska (89,8 odsto)

9. Litvanija (89,2 odsto)

10. Portugal (88,5 odsto)

Portugal je na 10. mjestu, sa 88,5 odsto, dok je Italija (87,9 odsto) i Španija (87,4 odsto) na 12. odnosno 13. mjestu.

Turističko žarište Francuska zaostaje dalje na rang listi, sa 75,7 odsto, dok je Poljska najniže rangirana sa samo 44,5, nešto iza Slovačke sa 50 i Mađarske sa 60,2 odsto.

Procjenu je sastavila EEA u saradnji sa Evropskom komisijom. Lokalne i nacionalne vlasti uzimale su uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale ih na vrste bakterija koje ukazuju na zagađenje iz kanalizacije i uzgoja stoke.

Vode su tada ocijenjene kao "odlične", "dobre", "dovoljno" ili "loše", prema standardima Evropske unije.

Plivanje u lošim vodama može dovesti do bolesti - ako se voda proguta, plivači mogu iskusiti bolove u stomaku ili dijareju.

Francuska je imala ukupno 99 mjesta za kupanje koja su ocijenjena kao "loša", što znači da su morala da budu zatvorena tokom sljedeće sezone kupanja, uz mjere koje su uvedene za smanjenje zagađenja i eliminisanje opasnosti po zdravlje.

Lokacije koje su pet uzastopnih godina bile loše rangirane moraju trajno da se zatvore, što je bio slučaj sa 31 kupalištem u Italiji, sa osam u Francuskoj i dva u Holandiji.

To pravilo je dio Direktive o vodi za kupanje koja je usvojena 2006. godine i smatra se da je od tada doprinijela kontinuiranom rastu udjela odličnih lokacija.

Kvalitet voda EU je generalno visok sa minimalnim standardima kvaliteta vode koji su ispunjeni na 95,2 odsto svih ispitivanih lokacija.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije