Okolina

Ovo su pravi zmajevi na Zemlji

Ovo su pravi zmajevi na Zemlji
Foto: Wikipedia | Ovo su pravi zmajevi na Zemlji

Liče vam na zmajeve iz serije "Game of Thrones" koje je jahala Kalisi?

Dobro, liče, ali ovi zaista postoje, mada su neuporedivo manji, i mogla bi da ih jaše jedino Zvončica iz "Petra Pana".

Bezuvi monitor gušteri su reptili koji su tako retki da ih zovu "svijeti gral" herpetologije (nauka koja se bavi izučavanjem reptila i amfibija).

Ova vrsta je jedini poznati predstavnik svoje porodice, Lanthanoidae, što znači da naučnici još nisu pronašli bilo šta što liči ili podseća na njih, a živo je danas. Najbliži poznati srodnik ovog prelijepog guštera je izumro još u periodu Krede (od prije 145 do prije 66 miliona godina).

Bezuvi monitor gušteri mogu da narastu do 50 centimetara u dužinu, imaju tanka tela, male udove i repove s kojima mogu da obuhvataju prijedmete. Na njihovoj glavi nema spoljašnjih ušiju (odatle i naziv), a njihovi donji kapci (koje zatvaraju kad su ispod vode) su providni.

Naučnici još uvijek ne znaju mnogo o ovim misterioznim gušterima, ali pretpostavljaju da su dobro adaptirani na podzemni način života.

Oni dane provode u tunelima koje kopaju ispod vegetacije i stijenja kod obala potoka, dok napolje izlaze samo noću, kako bi pronašli hranu na kopnu i u vodi. Prašina se "hvata" na njihove krljušti, pa su zbog toga lijepo kamuflirani kad izađu napolje.

Vjeruje se da repove koriste kao "sidro", obmotavajući ih oko kamenja i korijena, da ih ne bi odnijela riječna struja. Pare se u vodi, a sesije parenja traju satima.

Jednom se smatralo da su bezuvi monitori "nedostajuća karika" između zmija i guštera, ali se kasnije odustalo od ove teorije.

Ima ih samo na Borneu u Indoneziji, a veoma su ugroženi usljed sječe šuma i ilegalne trgovine kućnim ljubimcima.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije