Okolina

"Pipistrel" - slovenački avion na električni pogon

"Pipistrel" - slovenački avion na električni pogon
Foto: Facebook | "Pipistrel" - slovenački avion na električni pogon

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svijetu koji je sertifikovan od strane Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), što znači da ispunjava sigurnosne standarde i može se komercijalno koristiti.

Avion na baterije, "Pipistrel Velis Elektro", mali je dvosjed, namijenjen za obuku pilota. Leti 50 minuta, plus rezerve, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

Sertifikovani tip znači da se avion može komercijalno koristiti bez ograničenja i ovo je zaista korak za vazduhoplovstvo u cjelini, što će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

"Pipistrel" bi ove godine trebalo da isporuči 31 avion 'Velis Elektro' kupcima u sedam različitih zemalja. Ovo je uzbudljiv proboj na tržište," rekao je izvršni direktor EASA Patrik Ki.

"Ovo je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno neće biti i posljednji, jer avio industrija prati nove tehnologije za smanjenje buke i emisija i za poboljšanje održivosti letjelica", naveo je Patrik Ki.

U timu za sertifikaciju bili su stručnjaci iz nadležnih francuskih i švajcarskih institucija. kompanija sarađuje  sa Uberom u pokušaju da se uvede leteći taksi.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije