Okolina

Pjesma za zaštitu rijeke Blihe

Pjesma za zaštitu rijeke Blihe
Foto: Zlatan Čekić | Pjesma za zaštitu rijeke Blihe

SANSKI MOST - Na lokalitetu vodopada rijeke Blihe, koji je udaljen desetak kilometara od Sanskog Mosta, započelo je snimanje video-spota za pjesmu koju izvodi Mješoviti hor "Harmonija" iz ovoga grada, čija je poruka očuvanje okoliša ove desne pritoke Sane.

Radi se o projektu Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke, nevladine organizacije koja se bavi aktivnostima očuvanja prirodnog okoliša, a tekst za pjesmu napisao je sanski književnik Amir Talić.

Prema riječima Majde Ibraković, aktivistkinje ove organizacije, cilj svega je da se ponovo ukaže na potrebu očuvanja autohtonosti ove rijeke koja je u posljednjih nekoliko godina ugrožena zbog eksploatacije mrkog uglja u obližnjem rudniku.

"Protekle godine producirali smo dokumentarni film 'Bliha i njeni ljudi' i potrudili smo se da se čuje glas mještana iz sela koja su naslonjena na ovu rijeku. Oni su nam ukazali na svoje probleme kao što su uzurpiranje privatne zemlje od strane rudnika, zagađenje od ugljene prašine te onečišćenje rijeke Blihe i njenih pritoka. Ovo je sada nastavak naših aktivnosti na tom planu", kazala je Ibrakovićeva. 

Ona navodi kako su već nekoliko godina prisutni na području Sanskog Mosta, a njihov prvi angažman bio je vezan za najavu moguće izgradnje termoelektrane Kamengrad, u neposrednoj blizini ovoga mjesta, od čega se naposlijetku odustalo.

U proteklih nekoliko godina, zbog djelovanja pomenutog rudnika, u više navrata dolazilo je do onečišćenja rijeke Blihe, te je ona poprimala potpuno bijelu boju, što je izazvalo uznemirenje ekologa, ali i cjelokupne javnosti.

Bliha je desna pritoka Sane, na čijem se dijelu vodotoka nalazi i poznati vodopad visok 65 metara, koji je u proteklom periodu postao velika turistička atrakcija, a proglašen je i spomenikom prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije