Okolina

Pratite nas na Google news

Po zagađenosti vazduha BiH ponovo na spisku najgorih

Po zagađenosti vazduha BiH ponovo na spisku najgorih
Foto: Ilustracija | Po zagađenosti vazduha BiH ponovo na spisku najgorih
Fena

Prema podacima iznesenim u analizi koju je proveo "Greenpeace", termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida (SO2) koje su registrovali NASA sateliti.

Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori tog zagađenja u svijetu, navode iz "Greenpeacea".

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju ističe da se Bosna i Hercegovina opet našla na popisu najgorih.

"Rješenja za problem katastrofalno visokih emisija sumpordioksida iz BiH termoelektrana postoje i trebala su se davno implementirati. Nažalost, BiH donosiocima odluka je, po svemu sudeći, profit daleko važniji od zdravlja stanovništva", istakao je Žiško, saopšteno je iz tog centra.

Analitičar u "Greenpeace Nordic" Lauri Milivirta je rekao da je izgaranje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina najveći izvor emisije SO2, što za rezultat ima katastrofalno zagađenje vazduha koje prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva.

"Čista energija mogla bi uštedjeti milijarde dolara na zdravstvenim troškovima i sačuvati hiljade života svake godine", rekao je Milivirta.

Sunil Dahija iz "Greenpeacea" Istočne Azije je rekao da zagađenje vazduha i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje.

"Vlade širom svijeta su dužne zaštititi zdravlje svojih građana tako što će prestati ulagati u fosilna goriva i preorijentisati se na korištenje bezbjednih i održivih izvora energije", naglasio je Dahija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije